Mačka mrgud sada ima razlog za osmeh – i ogromno bogatsvo

Namrgođena mačka koja je osvojila internet stalno namrštenim izrazom lica, dobila je od američke kompanije za proizvodnju kafe 710.000 dolara odštete zbog povrede autorskih prava.

Mačka Grampi, koja se zove Tardat Sos, postala je hit na internetu zbog svog izraza lica, koji se pripisuje njenim deformitetima, pre svega patuljastom rastu. Popularnost mačke je eksplodirala nakon božićnog filma, pojavljivanja na televiziji i snimanja brojnih reklama.

Na suđenju pred Federalnim sudom Kalifornije, njeni vlasnici su tužili komapniju kafe koja je prekršila uslove iz sporazuma oko korišćenja fotografije.

Vlasnici kompanije su 2013. godine potpisali ugovor vredan 150.000 dolara, kojim su dobili prava da služe kafu sa Grampijevim likom koju su nazvali „Grampućino“. Ipak, Grampijevi stararelji optužili su kompaniju da je narušila autorska prava kada su počeli da prodaju kafu i majice sa likom Grampija.

Lanac kafeterija podneo je zatim kontra tužbu jer, kako su rekli, druga strana nije poštovala svoj deo dogovora, da promoviše pića na društvenim mrežama. Žalili su se i da im je rečeno da će se mačka pojaviti u filmu sa Vilom Farelom i Džekom Blekom, ali da se to nije dogodilo.

Sudija je na kraju presudio u korist mačke, i naložio kompaniji da vlasnicima isplati 750.000 dolara odštete, uz jedan dolar odštete zbog kršenja ugovora, prenosi Gardijan.

Kako su preneli tamošnji mediji, petogodišnji Grampi je doveden u sudnicu tokom pretresa, ali nije bio tamo kada je presuda izrečena.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike