Mačke svojim predenjem ublažavaju upalne procese

Brojnim istraživanjima sprovedenim širom sveta ustanovljen je začuđujući učinak kućnih ljubimaca na emocionalno, mentalno i fizičko zdravlje njihovih vlasnika.

Utvrđeno je da vlasnici pasa i mačaka znatno manje idu lekarima. Tajna isceliteljske moći ovih životinja delimično se krije u podsticanju pozitivnih emocija. Njihova prisutnost povoljno deluje na ljudski organizam.

Prema istraživanju australijskog instituta Baker Medical Research, sprovedenom na približno 6.000 ispitanika, potvrđeno je da osobe koje imaju kućne ljubimce u proseku imaju niži krvni pritisak, kao i holesterol, pa su time manje izložene riziku infarkta.

Oni koji su za kućnog ljubimca odabrali psa, uz njega će se više kretati i boraviti na vazduhu. Zanimljivo je napomenuti da pseća slina sadrži enzim lizozim koji uništava većinu bakterija pa rane brže zarastaju.

Što se mačaka tiče, čini se da frekvencija koju proizvode predenjem potiče lučenje protuupalnih hemikalija u telu koje ublažavaju upalne procese. Iste frekvencije deluju i protiv svih vrsta bolova. Na primer, ako mačka leži blizu glave osobi koja upravo trpi napad migrene, prema svedočenju brojnih ispitanika, bol će vrlo brzo nestati.

Ustanovljeno je i da se ljudi znatno brže oporavljaju od operativnih zahvata na kostima i zglobovima, ako tokom dana drže mačku u krilu. Njeno predenje čudesno deluje i na astmatičare.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike