U trendu

Obožavaju izležavanje na kauču: Ove rase pasa su najveći lenjivci (foto)

Kod pasa nema dileme, voleće svog vlasnika svim srcem, i dok se izležava na kauču i gleda omiljenu seriju i dok trči po parku. Ipak, kada nabavljate psa, trebalo bi da dobro razmislite o rasi koja odgovara vašem životnom stilu – neke pasmine neće tolerisati vaše filmske maratone, druge ćete morate da nagovarate i da prošetaju oko zgrade.

Vrste pasa razlikuju se i po nivou aktivnosti i vežbama koje su im potrebne da bi bili srećni i zdravi. Srećom, ako vam se ne šeta tri puta dnevno po pet kilometara i više ste kućni tip, ove rase će vam potpuno odgovarati i obožavaće da uživaju na kauču sa vama jer su najlenje.

1. Baset 

Smirenost i niska energija krasi basete za koje kažu da im je potrebno „umereno kretanje“ poput dnevne šetnje „umerenim tempom“, ali tipično je ponašanje da se negde zavale i spavaju.

2. Engleski / francuski buldog

Ovi psi nikako nisu sportski nastrojeni. Potrebna im je malo žustriju šetnju jer će se inače udebljati, ali nakon nje će vam od umora zaspati u krilu, uprkos svojoj težini.

3. Nemačka doga

Ovi nežni divovi (koji su jako skloni deci) imaju malo više energije od prethodna dva slučaja. Potrebne su im dve-tri šetnje umerenim tempom dnevno, katkad su čak raspoloženi i za izlet u prirodu, ali kad odrastu sve manje imaju želju za nekom aktivnošću.

4. Kavalirski španijel

Kavalirski španijel kralja Čarlsa može da provede dan poput plišane igračke u fotelji. Ipak, ne treba zaboraviti da je uzgojen od sportskih pasa pa mu umerena aktivnost napolju prija, ma koliko voleo da bude s vama ispred televizora. Ipak, ne očekujte da je on biti taj koji će vas izvući van iz kuće.

5. Bulmastif

Ovi psi su stvarno veliki psi (teže do 60 kilograma) i stvarno mirni pa se priviknite na ideju da vam neće ostati puno mesta na kauču. Neke vrste bulmastifa su aktivnije od drugih, ali ako tražite psa koji će vas pratiti dok vozite bicikl ili trčite – nije taj.

6. Pekinezer

Ovi mali psi pljosnate njuškice savršeni su prijatelji svima kojima je kod kuće najlepše. Ne traže više od 20 minuta aktivnosti dnevno. Međutim, iako smireni i ne traže puno šetnje, pekinezeri ipak uživaju učestvujući u pasjim sportovima, ali u svom tempu.

7. Shi Tzu

Šta reći o rasi koja je uzgojena kako bi sedela u krilu kineskih kraljevskih porodica? Kraća šetnja i malo igre svaki dan čine ih potpuno srećnim. Uz to i puno ljubavi.

8. Mops

Mopsovi su „veliki psi u malom telu“, zaigrana rasa kojoj je potrebno umereno kretanje zbog sklonosti gojenju, ali ostatak vremena biće zadovoljni da sa vama gledaju TV.

9. Engleski hrt

Za ovu brzu rasu pasa ne bi pomislili da će se naći na ovoj listi, ali njihova energija kratkog je daha, oni su kao gepardi pasjeg sveta. Potroše svu energiju na lov plena pa im je potrebno duže da je povrate. Potrebna im je duža šetnje ili brzi trk svakog dana, ali nakon toga će se srušiti na krevet.

10. Čivava

Ovom sitnom psu godi vežba, ali dobro je što svo to kretanje može obaviti na relativno malom prostoru. U stanu, na primer. Tokom šetnje s njim ne hodajte prebrzo, ipak te majušne nožice ne mogu slediti takav ritam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.