U trendu

Ove sobne biljke držite što dalje od vaših kućnih ljubimaca: Opasne su, a moguć je i fatalan ishod

Pošto mačke i psi vole da njuškaju i grickaju iz radoznalosti, vlasnici treba da budu veoma oprezni.

Pročitajte koje biljke treba da držite što dalje od njih.

Filodendron

Filodendron je jedinstvena dekorativna biljka, popularna najviše zbog svojih atraktivnih krupnih listova. Ali, upravo ti veliki listovi mogu biti opasni za kućne ljubimce, ukoliko ih grickaju jer mogu izazvati iritaciju usne duplje i jezika. Takođe, mogu se javiti problemi sa povraćanjem.

Aloja vera

Aloja vera je drevna biljka, poznata po svojim lekovitim i umirujućim svojstvima. Nije teška za uzgajanje, te je veoma popularna kao sobna biljka. Iako njeni debeli mesnati listovi i ljekoviti sok imaju čudotvorne moći za zdravlje i njegu kože čoveka, kućnim ljubimcima može da izazove brojne zdravstvene probleme poput povraćanja, dijareje i depresije

Zlatna puzavica

Ova atraktivna biljka penjačica se odlikuje velikim zelenim listovima sa izraženim bijelim ili žutim mrljicama. Izuzetno je popularna sobna biljka, ali ukoliko imate kućne ljubimce izbacite je iz svog doma. Naime, ova biljka je opasna za pse i mačke jer sadrži kristaliće u obliku iglica kojima se brani od grabljivica iz prirode. Ukoliko vaši kućni ljubimci grickaju te kristaliće dolazi do iritacije usta i jezika, te problema s gutanjem sline i povraćanjem.

Dracena

Dracena poznata i kao zmajevac je još jedna popularna kućna biljka, koja može da dovede do zdravstvenih poteškoća vaših kućnih ljubamaca. Negativne posledice uključuju pretjerano lučenje sline, povraćanje, anoreksiju i depresiju.

Cikas palma

Cycas revoluta, poznata pod nazivima cikas palma, kraljevska sago palma ili japanska sago palma je zanimljiva tropska sobna biljka. Ali njeni kožasti listovi koji podsećaju na krošnju mogu izazvati ozbiljne probleme za vašeg psa ili mačku. Grickanje ove opasne biljke može izazvati povraćanje, krvarenje želuca, probleme s krvi, zastoj jetre, ali i fatalan ishod kod pasa i mačaka. Stoga je držite što dalje od kućnih ljubimaca.

Difenbahija

Difenbahija ili amoena je vrlo česta biljka koja se može naći u domovima i kancelarijama, ali je izuzetno otrovna i vrlo opasna za kućne ljubimce. Vaš kućni ljubimac neće stići da sažvaće listiće ove biljke, već će odmah osećati promene u telu. Simptomi uključuju osjećaj intenzivnog pečenja i iritacije u ustima, te na usnima, preterano slinjenje, povraćanje i probleme s gutanjem. Držite je što dalje od pasa i mačaka, ali obavezno i zbog sebe operite ruke nakon što je dodirujete.

Ljiljani

Ljiljani su dobro poznate i vrlo popularne proljetne lukovice koje se sade u proljeće i jesen. Riječ je o višegodišnjoj lukovičastoj, ukrasnoj biljki sa duguljastim listovima, koji pak mogu biti opasni za kućne ljubimce. Zapravo, polen iz cvetova ljiljana može biti opasan po život mačaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar