U trendu

Tvrdoglavi i neposlušni: Ove tri rase pase najteže je dresirati

Neki psi obožavaju da udovoljavaju vlasniku i veoma vole da uče, dok su neke rase vrlo tvrdoglave i vole same da vode glavnu reč.

Početak dresure trebalo bi da bude kad štenci imaju oko osam meseci. Neke rase se lakše dresiraju od drugih, iako su pojmovi lakog i teškog dosta relativni.

Većina rasa je razvijena za određene zadatke, na primer za čuvanje stoke i slično, pa biti težak za dresuru ne znači da je ta rasa manje inteligentna, već samo da je neka životinja predodređena za drugačije vrste zadataka, tvrde stručnjaci.

U nastavku pogledajte koje tri rase je teško dresirati.

Avganistanski hrt

Stručnjaci kažu da je reč o vrlo osećajnoj rasi koja je vrlo privržena vlasnicima. Štenci su inteligentni, ali izuzetno samostalni, a njihov aristokratski karakter ne čini ih prikladnim baš za svakoga. Vlasnici bi trebalo da znaju da su ovo odane i drage životinje vrlo slobodnog uma i moraju da budu kreativni i koriste pozitivne metode dresure kako bi zadobili i zadržali njihovu pažnju.

Basenji

Vrlo su inteligentni, ali budite svesni da štenci ove rase vrlo brzo gube zanimanje za stvari, što može da oteža postupak dresure. I oni su, poput avganistanskih hrtova, samostalni i svojeglavi. Zanimljivo je da vole da se čiste i ližu poput mačaka pa ih često opisuju i kao mačkaste pse. Znaju da budu neprijateljski raspoloženi pa je dobro da ih pustite da sami naprave prvi potez kad prvi put sretnu neku osobu ili drugu životinju.

Engleski baset

Ovi su štenci vrlo prijateljski raspoloženi, osećajni, privrženi i prijatnog karaktera, ali ponekad mogu da budu tvrdoglavi i samostalni. Kad jednom počnu da prate neki trag, vrlo su istrajni u tome, što je ovu rasu učinilo vrlo popularnom među lovcima francuske i belgijske aristokratije. To ujedno znači i da mogu da budu neposlušni i odbiju da urade bilo šta drugo dok prate neki trag. U kućnom ambijentu su odlični ljubimci i mogu se sprijateljiti skoro sa svakim pa nije uputno dresirati ih da budu psi čuvari.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.