U trendu

Zašto mačka odmahuje glavom nakon što je pomazite?

Da li postoji lepši osećaj na svetu od toga da vam mačka sedi na krilu i prede dok je mazite?

Ako u svom domu imate jednu krznenu lopticu, onda su vam sigurno poznati njeni oblici ponašanja poput zatvaranja očiju ili izvijanja leđa kada je mazite. Međutim, da li ste nekad primetili da ima običaj da zatrese odnosno odmahne glavom nakon što ste pomazili? Ako je tako, redovi koji slede su pisani za vas, jer vam u njima otkrivamo zašto mačke odmahuju glavom nakon maženja.

Mačka na ovaj način želi da poravna (popravi) svoje krzno
Poznato vam je da su mačke vrlo pažljive kada je negovanje vlastitog krzna u pitanju. To znači da su vrlo detaljne i izbirljive u pogledu toga kako žele da ono bude poravnato. Kada pomazite svoju mačku, vi nehotice možete da pokvarite to savršeno ravno krzno, tako da bi mačije odmahivanje glavom moglo da bude njen pokušaj da ga vrati u prvobitan položaj.

Vaša mačka se oseća neprijatno i previše stimulisano
Iako mačke vole da se maze, ponekad se dogodi da vlasnik ne zna kada je dosta. Kao rezultat toga mačka se može osetiti neprijatno, a svoju nelagodnost će vam reći tako što će odmahnuti glavom. Takođe, ako mačka izbegava vaš dlan dok pokušavate da je pomazite to je znak da trenutno nije raspoložena za maženje. Drugi znaci koji ukazuju na to da je bolje da preskočite maženje su okretanje glave od vas, preterano treptanje očima, uši povijene u stranu, trzanje tela, snažno udaranje repom, kao i ujedanje, siktanje i grebanje.

Mačka ima zdravstvenih problema
Infekcije ušiju su vrlo čest problem kod mačaka. Ako ste primetili da vaša ljubimica odmahuje glavnom kada je pomazite, kao i da uši zabacuje unazad vrlo je verovatno da ima problema sa njima. Najčešće infekcije u ušima nastaju zbog prisustva bakterija ili ušnih grinja, a može se dogoditi i da neko strano telo bude zaglavljeno u ušnom kanalu zbog čega bi mačka mogla da otrese glavu kada je pomazite. Takođe, nizak nivo šećera u krvi može dovesti do toga da joj maženje ne prija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar