najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Melanija Tramp u haljini srpske kreatorke

Supruga američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa našla se na udaru kritika da je delove govora na važnom stranačkom skupu prepisala od Mišel Obame, što je bacilo u zasenak drugu raspravu koja se u međuvremenu zakuvala na internetu.

Zašto je Melanija Tramp prekršila nepisano pravilo da potencijalne prve dame na predizbornim skupovima nose američku modu, pitaju se mnogi.

Supruga politički nekorektnog tajkuna, bivša manekenka slovenačkog porekla, pojavila se na konvenciji u Klivlendu u haljini Roksande Ilinčić.

„Njujork tajms” podseća da su žene ranijih republikanskih kandidata uglavnom birale Oskara de la Rentu, dok je Mišel Obama, i sama Roksandin obožavalac, volela da krši pravilo o prvim damama i američkim dizajnerima, ali nikada na stranačkim skupovima.

Po oceni glavne modne kritičarke ovog lista, Trampova supruga je na neki način podrila platformu svog supruga o podršci američkoj privredi. Ipak, Melanijin izbor je, smatra američka novinarka, deo strateškog planiranja, posebno ako se zna da je sama kupila haljinu preko interneta (prethodno je tražila da se posebno prilagodi za nju s pufnastim rukavima).

Vanesa Fridman u svemu vidi finu paralelu između životnih priča Trampove supruge i naše dizajnerke i nije jedina koja je u Melanijinom izboru srpske haljine videla naklon zavičaju: podršku „lokalnom” dizajneru koji je kao i ona napustio domovinu i uspeo u belom svetu.

„Ilinčić je rođena u Srbiji, koja je kao i rodna Slovenija gospođe Tramp bila deo Jugoslavije u to vreme; i kao Trampova, ostvarila se u modi. Zasenila je čak i američku bajku gospođe Tramp”, piše kritičarka „Njujork tajmsa”.

Dalje podseća da su kreacije srpske dizajnerke čest izbor dama koje su u svetskoj i političkoj žiži. Pominje Samantu Kameron, donedavno prvu damu Ujedinjenog Kraljevstva, Kejt Midlton i Mišel Obamu, koja je nosila Roksandine modele više puta.

U izboru neameričkog dizajnera Melanija je, kažu neki, možda poslala poruku da je ona doseljenik kakav Americi treba, koji je došao s papirima i sledio procedure, što Trampov tabor često ističe. Ocenjuje se da čak i izbor bele haljine govori hiljadu reči, jer Roksanda je poznata po jarkim bojama, a Melanija Tramp se retko pojavljivala u kampanji i ovo joj je bila neka vrsta političkog krštenja. Uz to je sugerisala čistoću motiva svog supruga, kome je s pozornice uputila snažnu podršku.

Sama haljina je konzervativna (dugi rukavi, uz vrat), sa trunkom raskoši (pufnasti dodatak) i neočekivanim zaokretom (dugačak rajsferšlus na leđima), baš kao i Trampov program, piše novinarka „Njujork tajmsa”, priznajući da možda previše „učitava” jednom odevnom komadu, ali da je Melanija bivša manekenka koja razume moć vizuelnih poruka.

Mnogi su ipak videli samo prelepu haljinu i požurili da je kupe. Američki mediji prenose da je model mlečno bele boje od svile, koji se preko interneta prodaje za 2.200 dolara, rasprodat samo nekoliko sati pošto je viđen u Klivlendu.

(Jelena Kavaja, Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike