U trendu

Put do ličnog stila

Postoje one žene koja nazivamo svetskim ikonama stila. To su imena koja svi prepoznaju, poput Jackie O, Marilyn. Sa druge strana, postoji i ona devojka u vašem komšiluku sa ružičastim pramenovima u kosi i dokolenicama na kockice, koja, iako izgleda malo čudno i nikada neće imati svoju sliku u magazinu Vogue, ima upravo onoliko stila koliko ga je imala i Coco Chanel, na primer.

Koliko često razmišljate o pojmu „moda“ i o pojmu „stil“? Počevši od jeseni, proizvođači odeće obično počinju sa agresivnijim marketingom reklamirajući proizvode koje „jednostavno morate imati ove sezone“. Na taj način, svi oblačimo svoje „uniforme“ i postajemo deo jedne bezlične mase. I upravo tu je problem. Odeća je fantastičan način da pokažemo glasno i jasno ko smo i te prednosti treba iskoristiti. Možda nemate šansu da se pojavite na Pinku. Možda na taj način nećete postati „slavni“. Ali, ako iskažete svoje pravo, unutrašnje „ja“, velike su šanse da će vas upamtiti veliki broj ljudi. Zašto? Zato što ste bacili u stranu već iznošenu ružičastu tesnu majicu, onaj široki Russell Athletic duks i shvatili da je možda došlo vreme da uradite nešto drugačije.

Ovih dana, ljudi su pod velikim uticajem tzv. „masovno promovisane mode“. Svi, manje-više, oblačimo iste stvari.

Stil vs. Moda

Moda je neveran ljubavnik. Zavodi nas obećanjima da ćemo se odjednom promeniti, postati iste kao ona plavokosa devojka na reklami. Neumoljivo „upija“ vašu ušteđevinu, i taman kada pomislite da ste je pobedili, gle čuda, izašla je „nova hit suknja“! Da li ćete odoleti?

Ali, stil… stil je već nešto drugo. Stil će se prema vama odnositi sa poštovanjem.

Stil će vam dozvoliti da nosite martinke sa haljinom za matursko veče. On neguje vaš lični ukus i individualnost, uči vas da verujete svojoj proceni. Otkrijte ga i postaćete svoje malo umetničko delo. Trik? Jednostavno ovo: Morate se obavezati na iskrenost (u vezi toga ko ste), hrabrost (da s vremena na vreme stanete na crtu s „modom“), i disciplinu (odoleti trendovima).

Korak prvi: Sredite orman

Proces stvaranja stila je proces ispoljavanja sopstvenog identiteta. Sve to se zasniva na samo par ključnih elemenata, tj. par ključnih komada odeće, zato raščistite tu gužvu u ormanu koja neće učiniti ništa dobro, sem što će vam gušiti „viziju“. Morate naći sebe! Uzmite vreću za smeće i dobro pogledajte svoju odeću. Ne osećajte se loše zbog toga – odeću možete pokloniti dobrotvornom društvu, prijateljima, ili prodati u prodavnici korišćene odeće. Ugušite u sebi one glasove koji govore, „Ali možda će mi ovo zatrebati!“ ili „Tetka Mira mi je ovo ručno isplela!“ ili „Ovo je bilo tako skupo!“

Sakupite sve te nepotrebne stvari i stavite ih u vreću. Sledeće, otarasite se svih stvari koje niste nosili u poslednjih godinu dana (naravno, postoji izuzetak kada su u pitanju svečane haljine, kostimi i stvari koje obožavate, ali probajte da ne budete previše sentimentalni). Na kraju, odstranite onu trendy garderobu koja je možda popularna, ali ne odgovara vašoj ličnosti. Ako imate snage da kažete „Ne!“ ovoj odeći, spasićete sebe od mogućnosti da postanete još jedna u nizu, „žrtva mode“.

Korak drugi: Upoznajte sebe

Autentični stil počinje iskrenošću. Morate upoznati sebe i saznati šta volite (slediti svoju volju zvuči bolje od praćenja modnih diktata, zar ne?). Pogledajte sada dobro svoj orman „dezinfikovan“ od modnih parazita i nepotrebnih stvari. Uočite sve one detalje, boje i linije. Očigledno, ove stvari kupujete zbog toga što se osećate bolje u njima, i zato – upamtite dobro te detalje, bilo da je preostala odeća pripijena ili široka, slobodna ili ozbiljna, svetlih boja ili crna, živahna ili konzervativna. Ovo je srž vaše ličnosti i stila. Ako postoji par stvari koje vas zaista „opisuju“ i volite ih (poput boje kose, omiljene ogrlice, načina na koji nosite pantalone), tim bolje. Nosite ih često i sa zadovoljstvom.

Da biste izoštrili sliku, postavite sebi još par pitanja oko svog SQ-a (sexiness quotient:) – da li vaš karakter više podseća na Britni Spirs ili Alanis Moriset? Omiljene boje – žive, blede, neutralne? Stil – glamurozan, minimalistički, šik, prirodni, sportski, punk, gotski? Ne kažemo da treba da izaberete samo jedan način odevanja i da se striktno držite njega, ali nađite kombinaciju koja bi bila jedinstveno vaša, oblačite se u skladu sa tim – bar većinu vremena. (Ako previše često farbate kosu, može se desiti da vas prijatelji ne prepoznaju, tako da je bolje da se držite jedne boje, sem ako misterioznost nije ono što želite da postignete.)

Korak treći: Idite u šoping (ali pažljivo)

U redu, do sada smo pričali kako je „manje bolje“, ali ipak, šoping je i dalje jedna bitna (i zanimljiva!) stvar. Trik je u tome da kući dođete sa samo par pažljivo odabranih komada odeće pre nego da donesete tonu trendy stvari koje se ne ukapaju ni sa čim, što praktično znači da sada morate da kupujete celokupnu garderobu iz početka. Zato, pogledajte svoj orman po treći i završni put i pogledajte šta vam nedostaje (ako vam uopšte nedostaje). Ako odlučite da vam je potrebno još nešto što će još više istaći vaš stil, odlučite šta želite da nađete i koliko para želite da potrošite. Bitno je da o tome razmislite pre nego što se uhvatite za vrata butika.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike