U trendu

7 seksualnih faza svakog muškarca, od mladosti do duboke starosti

Prosečan muškarac ima sedam seksualnih faza, obeleženih postupnim (vrlo sporim jer se događa tokom nekoliko decenija) padom aktivnosti.

Tinejdžersko doba

Muškarci ispod 20 godina obično su puni testosterona. Istraživanja Alfreda Kinsija, američkog naučnika, biologa i zoologa, koji se smatra osnivačem seksologije, pokazala su da u proseku imaju oko tri orgazma nedeljno, ali u nekim slučajevima i mnogo više. Godine 2002. Džermejn Grir, australijska feministkinja i spisateljica pomalo odvažno rekla je o vrlo mladim muškarcima: „Njima sperma teče poput vode iz slavine“. Takođe je istakla da je „vreme njihovog punjenja neverovatno kratko“, sugerišući da bi to zrele žene mogle da cene.

Dvadesete

Dvadesetogodišnjak ima samo nešto manje testosterona u odnosu na tinejdžerske  dane. Prema Kinsiju, još uvek je verovatno da će imati oko tri orgazma nedeljno, mada na to mogu uticati i činjenica da li je u vezi ili ne. Uopšteno, on je manje eksplozivno aktiviran nego pre i može da odloži orgazam.

Tridesete

U ovoj deceniji dolazi do još jednog vrlo blagog pada nivoa muških hormona. Prema klinici Majo, od tridesete nadalje nivoi testosterona opadaju oko jedan posto godišnje. Prosečan muškarac u svojim tridesetim verovatno ima nešto manje od tri orgazma nedeljno. I obično ima mnogo bolju kontrolu. Mnogi muškarci mogu izdržati i pola sata do ejakulacije.

Četrdesete

Jedan manji deo farmaceutske industrije trenutno pokušava d uveri javnost da postoji nešto poput „muške menopauze“ kako bi prodali hormonske lekove za potenciju. Ali, ne postoji muški ekvivalent iznenadnog kolapsa polnih hormona kao kada žene pogodi menopauza, a većina muškaraca u ovoj starosnoj grupi još uvek doživljava oko dva orgazma nedeljno bez ikakve medicinske pomoći. Mnogi se u krevetu izuzetno dobro kontrolišu, a kao rezultat toga bolji su ljubavnici nego ikada.

Pedesete

Prosečni „rezultat“ za muškarce u pedesetim je 1,75 orgazma nedeljno. Samo oko sedam posto muškaraca je nemoćno u ovoj fazi i većina je sposobna da udovolji svojim partnerkama.

Šezdesete

U ovim godinama mnogo zavisi u kakvoj je muškarac formi i kakvog je zdravstvenog stanja. Većina ima manje od jednog orgazma nedeljno, a brojni muškarci u šezdesetim odustaju od seksa u potpunosti. Kinsi je procenio da oko 20 posto šezdesetogodišnjaka pati od seksualne disfunkcije. S druge strane ima i onih koji s ponosom ističu da imaju seksualne odnose dva puta nedeljno ili povremeno.

Sedamdeset plus

Pouzdane podatke teško je pronaći za ovu starosnu grupu muškaraca. Sve veći broj ima loše zdravlje, što često umanjuje njihov seksualni učinak. Međutim, oko 70 posto muškaraca starih 70 godina i dalje je potentno bez pomoći lekova. U praksi su lekovi poput Vijagre uveliko povećali seksualne aktivnosti muškaraca u ovim godinama. „Najstariji seksualno aktivni pacijent kog smo ikada videli i dalje je imao redovne odnose sa svojom suprugom u 85. godini, zahvaljujući kombinaciji Vijagre i međusobnoj odlučnosti“, izjavili su lekari i seksolozi Dejvid Delvin i Kristin Veber za Spectator Life.

A šta je sa ženama?

Istina je da se seksualni razvoj kod žena vrlo razlikuje. U tinejdžerskim i dvadesetim godinama orgazam je veština koju često moraju da nauče. Mlade žene se mnogo manje brinu o tome koliko često imaju seks ili doživljavaju orgazam, više ih brine da li ih partner voli i kako da izbegnu trudnoću. „Baš kao Džermejna Grir, ni mnoge žene srednjih godina žale što, dok su bile mlade, nisu više uživale u seksu. Žene seksualnu osvešćenost doživljavaju znatno kasnije, tek kada deca odrastu i kada izgrade dom i karijeru“, navode seksolozi.

Stručnjaci navode da je to i jedan od mogućih razloga što su sve učestalije veze između starijih žena i mlađih muškaraca. Ali većina žena ostaje sa svojim partnerima jer kako ženama tako i muškarcima važniji su zajednički interesi, dom i porodica od trčanja za seksualnim uzbuđenjima“, objasnili su Delvin i Veber, a prenosi Miss7zdrava.24sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.