U trendu

Biciklizam jača organizam

Da se razumemo, svaki put kada je dan lep, možete častiti sebe biciklističkim danom. Biciklizam je odličan vid rekreacije jer aktivira sve mišiće na telu, naročito na leđima i nogama. Jača srčani mišić, poboljšava kondiciju i cirkulaciju, a pri tom ne opterećuje kosti. Nisu nam potrebni stručnjaci da bismo sami shvatili da biciklizam jača organizam. Ipak, potrudite se da ne vozite bicikl u zagušljivim i prometnim saobraćajnicama. Ne samo da rizikujete da se povredite već i punim plućima udišete gasove iz auspuha, tako da ćete već posle petnaestak minuta vožnje osetiti mučninu.
Ako planirate da redovno vozite bicikl, investirajte u neki kvalitetniji model. Naročitu pažnju obratite na sedište, koje ne bi smelo da vas previše žulja. Obavezno zakačite za svog dvotočkaša i plastičnu posudu s vodom kako biste mogli da se adekvatno osvežite kad god poželite, a da pri tom ne morate da silazite s bicikla. To vam je preko svake mere potrebno, jer ćete u suprotnom morati da silazite s bicikla i da napravite pauzu da biste otišli negde po vodu, a dok se vratite, ako niste vezali bicikl lancem ili ga ostavili kod sigurne osobe na čuvanju, može se desiti da ga ne zateknete tamo gde ste mislili da će biti kada se vratite utoljene žeđi.
Vodu morate unositi u organizam kako god okrenete, jer ako vozite bicikl a ne osvežavate se dovoljno često, lako vam se može dogoditi da svoj organizam dovedete do dehidracije. Ukoliko odlučite da vozite bicikl zbog toga što želite da smršate, trebalo bi da znate da ćete najbolji efekat moći da postignete ako se vozite vremenski duže i umerenim tempom nego kraće, a jačim intenzitetom. Imajte u vidu i to da posle trideset minuta vožnje prosečnom brzinom na ravnom terenu možete da izgubite i do preko 400 kalorija.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike