Čudo tehnike

Verovali ili ne, tehnika je danas uznapredovala do te mere da više ni mobilni telefoni, koji su jedno vreme bili čudo tehnike, više ne služe samo za telefoniranje. Oni su počeli da se smanjuju, a njihove mogućnosti da se multipliciraju.

Troškovi ugrađivanja kamere u mobilne telefone sve su niži, tako da će se već za neke tri godine takvi telefoni naći u masovnoj upotrebi. Sve je to lepo, ali mnogi već imaju noćne more zbog toga. Takvi telefoni mogu se upotrebiti kao potencijalni izvor raznih poverljivih podataka, čak i bez same namere vlasnika mobilnog telefona da objavi određene informacije koje ne bi trebalo da budu dostupne svima i svakome. Fotografije zaposlenih uzete bez njihovog znanja, slike proizvodnih pogona ili prototipa mnogih novih uređaja samo su neki od problematičnih snimaka kojima će sigurno trebati zaštita od nasrtljivaca.

S obzirom na to da je danas uobičajeno da većina firmi daje mobilne telefone svojim službenicima, mnogi preporučuju nabavku telefona bez kamere ili, ako to nije moguće, s isključenom kamerom. Ova druga mogućnost je ipak manje poželjna, jer niko ne može da bude pod apsolutnom prismotrom tokom radnog vremena.

Stepen paranoje u velikim korporacijama porastao je do te mere da se već sada firmama preporučuje da blagovremeno definišu pravila korišćenja telefona na poslu, a ta pravila važila bi i za poslovne partnere i sve goste koji dolaze ili koji posećuju firmu. Onda jedino ostaje da se zapitamo da li će Džejms Bond nadalje moći da dobije nešto što tehnološki napredak neće moći da stigne ili prestigne u rekordnom vremenu, a ni gospodinu Kjuu neće biti lako da smišlja nove igračke za tajnog agenta 007. Zašto bi neko imao špijuna u službi Njenog veličanstva kada je već izmišljen mobilni telefon koji isto tako, ako ne i bolje, može da obavi najkomplikovanije akcije?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.