CZ

CZ je skraćenica za češku zbrojovku. Češki oružari spadaju u sam vrh svetski priznatih majstora za proizvodnju vatrenog oružja. Modeli njihovih pištolja česta su meta plagijatora, ali nijedan plagijat ne može da dostigne karakteristike, preciznost i finoću izrade kakvu ima oružje sa oznakom CZ. U prestižnoj fabrici oružja koja se nalazi u Uherskom Brodu oružari ljubomorno čuvaju tajne zanata, a na svetsko tržište iz godine u godinu plasiraju sve više dugih i kratkih cevi. Praktično, čitava proizvodnja se izvozi.

Četiri od deset komada oružja ima za krajnju destinaciju Sjedinjene Američke Države, a isto toliko namenjeno je evropskom tržištu. Pomenuti CZ pištolj je službeni pištolj češke policije, a za njene potrebe je i specijalno konstruisan. Pokazao se kao vrsno oružje i u naredne četiri godine fabrika iz Uherskog Broda isporučiće 50.000 ovih pištolja češkim policajcima. Inače, cena ovog pištolja na evropskom tržištu kreće se oko hiljadu evra, što nije malo, ali su stručnjaci saglasni u tome da pištolj vredi možda i više ako se uzmu u obzir njegova oprema i streljačke mogućnosti.

Vrlo brzo po pojavljivanju ovaj češki pištolj postao je meta falsifikatora. Kopije su bile neuporedivo jeftinije, a konstrukcija im je bila identična, sa minimalnim detaljima koji su se razlikovali. Poluga kočnice na falsifikatima bila je sa desne strane, dok se na originalu nalazi sa leve, a u izradi navlake izgubio se fini sjaj koji CZ uvek dobija pri fabričkom pedantnom finiširanju.

Još jedna bitna stvar razlikuje original od kopije – možda je ona i najvažnija stavka kada je ovo oružje u pitanju: naime, CZ se smatra izuzetno preciznim pištoljem zbog toga što je njegova drška napravljena od materijala koji sprečava znojenje dlanova, čime je preciznost gotovo sasvim obezbeđena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.