Da li vam je važno šta drugi misle?

Pri donošenju važnih životnih odluka treba se opredeliti. Kako to činite? Da li tražite tuđe odobravanje ili uvek terate po svome? Prevlada li u vama poslušni deo vašeg bića ili drsko odlučite da sprovodite svoju volju, bez obzira na posledice?

Najgora situacija je ukoliko vam je toliko važno šta drugi misle da ponekad čak i najvažnije odluke donosite na osnovu tuđih želja! Gde ste tu zapravo vi? Da li to znači da niste sposobni da preuzmete odgovornost za svoje odluke, ili se samo plašite da ne pogrešite? Ukoliko to jeste vaš slučaj, znajte da ponekad treba uprtiti teret od kojeg može da strada kičma. Zar niste već shvatili da su i greške sastavni deo života? Stoga je veoma važno naučiti da prihvatite kritiku, a ako ste već toliko opsednuti tuđim mišljenjem, najbolji način za reagovanje jeste da ne reagujete odmah.

Druga krajnost je da uopšte ne hajete za druge i da vas uopšte nije briga šta drugi misle. Kada vas neko kritikuje, bio to šef, roditelj ili prijatelj, ponašate se kao da oko sebe imate oklop i ne dopuštate da njihove reči dopru do vas. Ovakva osoba tuđe kritike racionalizuje misleći u sebi: „Ma, boli me uvo, nema on pojma…“ Istina, dobro je ne dopustiti da drugi utiču na vaše mišljenje, ali nije loše ni čuti šta drugi misle, jer oni mogu da primete nešto što vi niste u stanju da vidite. Zbog toga je najbolje da se pri slušanju tuđih saveta postavite kao vešt ekvilibrista. Imate u vidu tuđa mišljenja, ali vam ona nisu previše važna. Svesni ste svojih prednosti, sigurni ste u sebe, znate šta želite i tuđe neodobravanje ne može vas pokolebati pri donošenju odluka.

Važno je da budete verni sebi i svojim principima i da nemate negativan odnos prema kritikama. To opet znači da vam je važno da osobe do kojih vam je stalo imaju lepo mišljenje o vama, da vas zlonamerne opaske ne pogađaju, a da dobronamerne kritike uvažavate. Tako je najbolje pronaći sklad između sebe i sveta u kojem živite i radite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.