Deca na vreme

Naučnici su dokazali tužnu činjenicu da i muškarcima otkucava biološki sat i da se iz godine u godinu plodnost, hteli mi to da priznamo ili ne, smanjuje. Istina, muški časovnik ne počinje da upozoravajuće bije već krajem tridesetih kao što je to slučaj kod žena. Sreća, zar ne? Ipak, jednom otkucavanje počne. Kod zdravih muškaraca plodnost se smanjuje postepeno. Za razliku od žena, koje se rađaju s određenim brojem jajnih ćelija, muškarci semenu tečnost luče celog života. Međutim, spermatozoidi starijih muškaraca su sporiji i manje pokretljivi od spermatozoida mlađih muškaraca.
Medicinska istraživanja ne idu u korist neženja. Dokazano je da kvalitet spermatozoida pada iz godine u godinu. Potpuno je pogrešno mišljenje da muškarac može da napravi dete kad god poželi, bez obzira na svoje godine. Naprotiv, lekari smatraju da je dobijanje deteta u poodmaklim godinama pravi uspeh za jednog muškarca. Postavlja se pitanje zašto je kvalitet spermatozoida savremenih muškaraca sve lošiji, kao i zašto sve veći broj muškaraca ima problem s time da postane otac.
Uzrok bi se mogao samo pretpostaviti, ali ga nije nemoguće locirati. Fiziološke promene su jako važne, a telesne promene igraju presudnu ulogu. Međutim, nije zanemarljiv ni uticaj faktora sredine, a svoj udeo u svemu tome imaju i stres i različite bolesti koje prate savremenog čoveka. Sve to utiče na manjak kretanja – zbog izobilja hrane postajemo pasivni, a gomile stresova koje nas okružuju sa svih strana prosto utiču na to da moderan muškarac i ne poželi da bude otac. Stoga ne bi bilo loše dobiti decu na vreme, u godinama kada ćete biti dovoljno spremni da se nosite sa svakodnevnim problemima i kada će vam tek osnovana porodica biti utočište od svega ružnog i pokretač da nastavite dalje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.