najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dobra komunikacija

Pored lepih manira, šarma i pameti, veština komuniciranja takođe predstavlja važan preduslov za uspeh u društvu. Uostalom, i psiholozi se slažu da u životu mnogo bolje prolaze osobe koje umeju da započnu konverzaciju u svakom trenutku. Zahvaljujući razvijenoj komunikativnosti imaju i više prijatelja, bolje se snalaze u poslovnom svetu, a i u osvajanju žena su besprekorni. Nije to pitanje nametanja sebe u društvu, reč je o umeću slušanja sagovornika, započinjanja konverzacije, opuštanja sagovornika, vođenju računa o gestikulaciji i umerenosti.
Sagovornika uvek treba pažljivo slušati i gledati u oči, i povremeno klimnuti glavom kako bi se pokazalo da pratimo njegovo izlaganje. Povremeno nadovezivanje na priču, uskakanje s nekim predlogom ili idejom, takođe je dobrodošlo. Ako ne postoji neka konkretna tema o kojoj biste s nekim mogli da razgovarate, najbolje je započeti priču neobaveznim ćaskanjem – o izlascima, firmi u kojoj ta osoba radi, o odnosima s kolegama, aktuelnim filmovima ili muzici. Ukoliko želite opušteniji razgovor (a ko ne želi), trudite se da posle svakog odgovora kažete nešto o sebi. Ali, ne preterujte, dovoljno je da svojim opaskama samo podstaknete dalju priču. Što se tiče gestikulacije, govor tela je najbitnija stavka u komunikaciji. Zato oslobodite ruke dok razgovarate, ne savijate ih i ne mašite previše njima. Nije poželjno ni lupkanje po stolu ili nervozno drmanje nogom ispod stola.
Pokušajte da se ponašate što prirodnije. Zamislite da ste u društvu osoba koje dugo poznajete, biće vam lakše. Obratite pažu i na ton; vikanje vam neće pomoći da vas sagovornik bolje razume. Koliko god da imate šta da kažete o temi koju ste potegli, dozvolite i drugima da iznesu svoje mišljenje. Ne pričajte previše, i ne vraćajte se stalno na istu priču, jer vrlo lako možete da postanete naporni.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike