najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dobri roditelji

Biti roditelj nije nimalo lako, niti nam je svima urođen smisao za taj posao. Iz straha od toga da neće biti dobri roditelji mnogi parovi sve više odlažu trenutak kada to postaju. U stvari, ne znaju da prave slatke roditeljske brige dolaze tek pošto beba zakmeči. I budući roditelji i oni koji su to već postali treba da budu upoznati s preduslovima i lekcijama koje je neophodno znati da bi se svrstali u kategoriju dobrih roditelja.

Preduslov uspešnog roditeljstva je svest o svojim razvojnim nedostacima, pre svega emocionalnim. Nesebično davanje i ljubav prema drugome pogrešno se tumače kao odricanje, suzdržavanje, trpljenje… Da bismo zaista mogli da negujemo druge, moramo početi od sebe. Osoba gladna pažnje, usled konstantnog zapostavljanja sebe i svojih potreba, ima malo šta da ponudi svojoj deci. Zato roditelji treba da nauče i sebe i svoju decu da vole zdravo, da misle jasno, da rade kreativno i da uvek planiraju vreme za opuštanje i uživanje. Samo na taj način mogu nastati dobri odnosi u porodici, organizacija porodičnog života, vaspitanje, pravilni načini za rešavanje svih sukoba…

Zbog toga se smatra da je poznavanje i razumevanje deteta jedina prava podrška. Roditelji treba pažljivo da osluškuju potrebe i osećanja koja se kriju iza detetovih verbalnih i neverbalnih poruka. Detetov neuspeh ne treba kažnjavati – već sam neuspeh je kazna za vaše dete. Njemu je potrebna ljubav, baš kao što su mu potrebni vitamini ili belančevine, koje mu stalno preporučujete da unosi u organizam, a poznavanje dečje slike sveta značajno je na putu jačanja uspešnosti i odgovornosti roditelja.

Na kraju, važno je da svaki roditelj veruje da je makar za deset odsto bolji roditelj nego što misli da jeste. Uz to ide i kontrolisanje reakcija u stresnim roditeljskim situacijama, kao i obavezno odupiranje iskušenju da se kroz izazove roditeljstva prolazi samostalno, bez aktivne uloge drugog partnera.

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    Da li ste vi roditelj? Ako niste, u redu, ali ako jeste, znajte da sve nestaje i zaboravlja se, ali se vraća, obostrano, kroz kasnije roditeljstvo.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike