najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Edenska voćka

Setite se biblijske priče (ako iko može da je zaboravi) o Adamu i Evi, o voću razdora koje je žena dala muškarcu a koje je on sa zaintrigiranošću i radoznalošću prihvatio. Pogledajte se u ogledalo: komadić tog voća još uvek nam stoji u grlu i na fizičkom planu je jedna od najprimetnijih razlika između polova. Kroz grčku i rimsku mitologiju jabuka je bila simbol lepote i ljubavi, ali na stranu sve te biblijske i mitološke priče o jabuci kao simbolu. Ova voćka je ipak daleko više od toga – čist izvor zdravlja.
Poslušajmo ženski savet: ako se spremate za voćnu dijetu i za "čišćenje organizma" od toksina, sigurno nećete pogrešiti ukoliko se opredelite za jabuku. Nije bitno koje će sorte biti (samo da opet ne bude edenska), važno je da nije prskana i da je sveža. S druge strane, jabukovo sirće zauzima veoma važno mesto jer pomaže probavi a i prilikom hroničnog umora (kažu nutricionisti). A ako se primenjuje u obliku obloga, može smanjiti opekline od sunca ili bolove zbog istegnutih ligamenata (oba predloga su proverena i uspešno deluju).
Kada osećamo glad, a znamo da ne smemo da preteramo sa hranom, jabuke su gotovo idealne. Poželjno je samo da se konsumiraju u svežem stanju zato što tada imaju najblagotvornije dejstvo na organizam. Od vitamina koji se nalaze u ovom voću najznačajniji je vitamin C, koji se nalazi u ljusci i ispod nje, zbog čega jabuke ne treba ljuštiti (bakine prporuke iz detinjstva, dobro poznate). Na kraju, treba se setiti i da su Rimljani jabuku koristili kao voće koja će im osvežiti dah nakon raskošne i često vrlo kalorične gozbe. Ostaje nam samo da se pitamo da li im je posle neumerenosti u jelu i piću (po čemu znamo da su bili poznati) prosto prijao ukus jabuke ili su znali da je u pitanju voće koje sadrži kalcijum, fosfor, kalijum i magnezijum.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike