Flert naš nasušni

Foto: Lazare/Pixabay.com

Od namerno ispuštene maramice kojom su dvorske dame mamile nekadašnje džentlmene do modernog očijukanja prohujali su vekovi, ali je flert ostao deo konstante ljudskih odnosa. Naše telo je emiter najrazličitijih neverbalnih poruka kojima budimo maštu suprotnog pola ili pak šaljemo signal da nismo zainteresovani. Ipak, flertovanje nije isključivo seksualni nagoveštaj u ritualu privlačenja potencijalnog partnera: prodavci flertuju s kupcima, poslovni partneri flertom stižu do povoljnog poslovnog ugovora, čak i bebe flertuju s roditeljima kako bi osigurale svoj opstanak.

Pre nego što sebi date “časnu reč” da nećete flertovati, trebalo da imate na umu da nije sve u priči. Gestikulacija, pokreti očiju i specifično držanje odaju vas i onda kada su usne zapečaćene. Primećujete li kako se nezaustavljivo naginjete ka osobi preko puta vas u toku razgovora? Da li ste svesni da hitro podižete obrve kako biste bolje osmotrili nekoga ko vam se dopada i ko će istim gestom (nadate se) potvrditi da su simpatije obostrane?

To je ono čemu težimo u takvoj situaciji. Šta je sa zagonetnim osmehom i blistavim pogledom kojim streljate svoj predmet interesovanja? Sve je to govor tela. Statistika može da omane, ali mi vrlo brzo znamo da li nam je neko privlačan. Složićete se, to je isuviše malo vremena da se oslonimo isključivo na inteligentnu i duhovitu naraciju.

Nije bez razloga, dakle, kad dama zabaci kosu otkrivajući senzualni vrat ili konkretnije čari dekoltea. Nemi govor tokom flerta i udvaranje najčešće se promišlja pomoću neverbalnih signala koji su širom sveta začuđujuće slični, bez obzira na jezik, socijalni ili ekonomski status ili religijsku pripadnost. To što se taj proces najčešće odvija bez reči ne znači i da najznačajnije poruke nisu pale na plodno tlo.

Jedan komentar

Ostavite komentar