U trendu

Glavni na poslu

Nije da vam je to opsesija koje se ne oslobađate, ali iz dana u dan želite da postanete osoba broj jedan u svojoj kancelariji! U čitavoj priči najluđe je to što takva situacija, uz nekoliko sitnih korekcija, zaista može da postane realnost. Uz malo truda svi bi mogli da vas zavole, pa i pretpostavljeni. Da li će to značiti da vas niko neće ogovarati iza leđa čim se okrenete? Hoće li vas više poštovati? Da li će uživati u vašem društvu i tražiti savete od vas? To zavisi samo od vašeg nastupa.
Za početak, veoma je važno da zapamtite imena svih svojih kolega. Kad god sretnete kolege, obavezno ih oslovite po imenu. Efekat je mnogo snažniji kada kažete: „Ćao, Marija!“, nego kada samo kroz zube procedite jedno kratko „ćao“ praćeno pogledom koji osobi kojoj ste se javili jasno stavlja do znanja da nemate pojma kako se ona zove; o klimanju glave bez verbalizacije da i ne govorimo.
U svakoj firmi postoji osoba koja je lider. Nema razloga da ta osoba na budete vi. Pokrenite inicijativu, promenite ono što je loše. Borite se za pravdu, saosećajte s onima koji nisu uspešni koliko i vi ili s onima koji se žale da imaju problema na poslu.
Pri tom se uvek trudite da budete ljubazni prema svima. Ipak, nemojte preterivati u tome, jer bi se moglo dogoditi da postignete kontraefekat. U svakom slučaju, izbegavajte svađu i raspravu. Kada osetite da je atmosfera u kancelarija napeta ili napetija nego obično, ili da su vaše kolege nervozne i neraspoložene, pokušajte da pokrenete neku veselu temu, a ako niste preterano duhoviti, donesite u kancelariju čokoladu, sladoled, keks ili pozovite kolege na kafu posle radnog vremena. Ako je potrebno, organizujte i kolektivni večernji izlazak ili reakreaciju u toku vikenda.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike