U trendu

Hemija i bes

U ovoj rubrici već smo govorili o svim negativnim posledicama koje mogu da izazovu steroidi. Oni nisu opasni samo za sportiste koji ih koriste kako bi postigli bolje rezultate – oni su veoma opasni i za sve druge, mlađe ili starije, korisnike koji u svoj organizam unose ove hemijske supstance. Za mlade, čiji metabolizam još nije sasvim formiran, stvari postaju posebno kritične. Anabolički steroidi ne samo što mogu izazvati fizička oštećenja kod osoba koje ih koriste u nekom dužem periodu već dovode i do krupnih i nimalo nebitnih psihičkih promena. Jedna od najakutnijih promena u psihi izazvana hemijskim sredstvima jeste teško kontrolisana agresivnost – ona ostaje u znatnoj meri povećana i pošto se prestane sa uzimanjem ovih opasnih supstanci.

U poslednjih desetak godina nelegalno korišćenje anaboličkih steroida znatno se povećalo među omladinom, i to do te mere da se slobodno može reći da kupovina steroida među klincima sad već dostiže razmere epidemije. Na veliku žalost, najčešći korisnici su upravo srednjoškolci, koji u tom periodu žele da „napumpaju“ svoje telo na način koji je svakakav samo ne prirodan. O tome koliko je izbor tog načina nezdrav ne treba dodatno govoriti.

Podatak o masovnom korišćenju steroida nije toliko šokantan koliko činjenica da se broj konsumenata iz godine u godinu povećava – i to dvostruko! Epidemija, dakle, poprima drastične razmere.

U laboratorijskim istraživanjima otkriveno je da steroidi stimulišu agresivno ponašanje, i to najverovatnije tako što utiču na aktivnost u delu mozga koji reguliše ponašanje, a dolazi i do različitih promena u hemiji samog mozga, u određenim centrima za agresivno ponašanje. Hemija i bes u savremenom društvu očito idu zajedno, pa se sa oba ova problema treba boriti svim raspoloživim snagama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.