Imao je milione fanova ali se ipak osećao usamljenim

Za većinu svoje publike Elvis predstavlja pravu ikonu. Osim muzike i glume, njegov privatni život i njegova pojava doneli su mu status najzanimljivije i najmističnije ličnosti 20. veka. Za života postao je simbol Amerike, što je ostao i nakon smrti, a brojna nagađanja oko njegove neverovatne karijere i stalni interes za njegov privatni život pokrenuli su ogromnu turističku i zabavnu industriju.

Elvis Aron Prisli rođen je 8. januara 1935. u mestu Tupelo, na jugu Misisipija u siromašnoj porodici. Da je živ, danas bi slavio 83. rođendan.

– Moglo bi se reći da smo živeli sa pogrešne strane pruge. Ali, u to vreme u Tupelu i nije bilo prave strane. Niko nije imao bogat obrok. Nikada nismo gladovali, ali smo često bili na ivici – pričao je legendarni muzičar, čiji su roditelji svoj skromni dom opremili za dva dečaka, ali je Elvisov brat blizanac, koji je na svet došao 35 minuta pre njega, umro za vreme porođaja.

Trimming the tree with The King. #Elvis

A post shared by Elvis Presley (@elvis) on

Odrastajući kao jedinac imao je blizak odnos s oba roditelja, ali je naročitu privrženost gajio prema majci. Stasao je u vrlo pobožnoj poodici koja je redovno odlazila na mise na kojima je mladi Elvis pronašao svoju prvu muzičku inspiraciju. Već sa deset godina imao je prvi nastup na takmičenju u lokalnoj školi gde je odjeven kao kauboj stajao pored mikrofona. Nekoliko meseci kasnije za rođendan je dobio svoju prvu gitaru, a od rođaka je naučio i prve akorde na njoj.

– Gledao sam ljude kako to rade pa sam polako učio da sviram, ali nisam mogao da pevam u javnosti, bio sam stidljiv – priznao je Elvis, koji se 1948. preselio u Memfis, gde je upisao srednju školu.

I dalje je bio jako povučen pa su ga prijatelji često zadirkivali da je mamin dečko. Da nije bio preterano popularan pokazuju i zapisi u školskom godišnjaku. Njegove kolege nisu ga smatrali ni preterano pametnim ni lepim, a kamoli talentovanim.

Maturirao je 1953. godine nakon čega se zaposlio kao vozač kamiona, a usput je upisao i večernju školu za električara. Ipak, nije odustao od muzičke karijere koja mu tih godina nije bila naklonjena jer ga je nekoliko grupa iz Memfisa odbilo, a i prijatelji su mu govorili da bi bilo bolje da vozi kamion nego da peva.

Ne obazirući se na to, Prisli je krajem 1953. u studiju snimio pesmu posvećenu majci, koja je dugo bila privatno vlasništvo, a koja se danas tretira kao vredan unikat. Na snimanju je privukao pažnju vlasnika diskografske kuće Sun Records, Sema Filipsa, koji je odmah shvatio da mladi Elvis ima sopstveni stil. Pozvao ga je da snimi prvi album.

Today we salute all who have served in our armed forces. #VeteransDay

A post shared by Elvis Presley (@elvis) on

Pre nego što je napunio 21 godinu, stekao je prvi milion dolara i zaveo prvih sto devojaka, prenosi 24sata. Njegovi prvi singlovi ‘That’s All Right’, ‘Mama’ i ‘Blue Moon Kentucky’ lokalno su bili popularni. Izdani su pod okriljem Sun Recordsa u razmaku od po nekoliko meseci i te pesme udarale su temelj onom što će biti poznato pod imenom rock’n’roll.

Ubrzo su usledili i prvi nastupi u klubovima, a glasine o mladiću čudnog stila odevanja i sjajnog glasa sa neobičnim pokretima na sceni proširile su se Amerikom. Godine 1956. objavio je svoj debitantski album ‘Elvis Presley’ koji je prodat u više miliona primeraka pa je svima postalo jasno da je zvezda rođena.

– Ne znam ništa o muzici, a ne biste ni vi morali da znate da ste na mom mestu – govorio je u to vreme.

Novine su tada pisale da su nakon jednog njegovog koncerta lokalni dušebrižnici poslali pismo FBI- ju u kom se navodi da je Elvis velika opasnost za Ameriku jer svojim ponašanjem na sceni izaziva seksualnu strast kod mladih devojaka. Uprkos tome, Elvis je i dalje koristio svoj glas, gitaru, a najviše svoje kukove kako bi obožavateljke doveo do ludila.

Njegova karijera prekinuta je 1958. kada je regrutovan za odsluženje vojnog roka u Nemačkoj na dve godine. Tamo je upoznao mladu devojku Prisilu (72) koja mu je postala žena. Ona je tada imala samo četrnaest godina.

Venčali su se kada je napunila dvadeset jednu godinu. Prisila je zatrudnela tokom medenog mjeseca i tačno devet meseci kasnije rodila se Liza Mari.

Dok je bio u vojsci, Elvisu je umrla majka i on od tog trenutka više nikada nije bio isti. Počeo je da uzima tablete za spavanje, na koje se brzo navikao. Nakon povratka iz vojske 1960. njegov menadžer je potpisao ugovor u Holivudu po kojem je Elvis bio dužan svake godine da snimi po tri filma. Prestao je da nastupa i u potpunosti se posvetio filmovima.

Tako je krenula i njegova uspešna filmska karijera u kojoj je snimio preko trideset filmova, uglavnom mjuzikla. Ipak, to ga nije sprečilo da snimi i legendarne hitove kao što su ‘Viva Las Vegas’, ‘Little Les Conversation’, ‘In the Getto’ i ‘Suspicious Minds’. Tek 1968. odgovorio je na izazov nove ere, nastupom u specijalnoj tv emisiji gde se predstavio u najboljem izdanju. Elvis je nosio crno kožno odelo i pevao stare hitove na nov način. Reakcije gledalaca bile su neverovatne. Tada se vratio nastupima i prestao da snima filmove. Godine 1971. postao je prvi rock’n’roll izvođač koji je dobio prestižnu nagradu Gremi za životno delo, ali njegov povratak bio je kratkog veka.

Njegovi mnogi privatni problemi počeli su da izlaze na površinu. Zavisnost od lekova, nezadovoljstvo i bračni problemi, rezultovali su lošim koncertima. Kap koja je prelila čašu bio je definitivan razlaz sa suprugom Prisilom koja je njihovu kćerku odvela sa sobom. Često je bila zapostavljana od strane supruga koji je pored nje imao dosta ljubavnica. Ona je znala šta se događa, a život u kući na Grejslendu sve je više gušio. Razveli su se 1972. godine. Šest godina nakon udaje ona je konačno bila slobodna, a kao utehu dobila je dva miliona dolara.

– Zabava je moj život, mislio sam da ona to razume kada se udala za mene. Volim da činim druge srećnima, a moj život je nesrećan i uništen – rekao je tada ‘Kralj’.

Ovaj prelomni trenutak označio je početak definitivnog prepuštanja sudbini i drogama. Bio je svestan da se lagano ubija uzimanjem raznih pilula, ali protiv toga se nije mogao boriti. Život mu se činio preteškim. Imao je milione obožavalaca, ali se osećao usamljenim. Bio je jedina prava američka pop ikona koja je 1973. ušla u istoriju televizije budući da je njegov čuveni nastup Aloha From Hawaii prvi koncert preko satelita prenošen u celom svetu.

Ipak, ni to mu nije bilo dovoljno. ‘Kralj’ je bez prestanka uzimao sedative, antidepresive i tablete za spavanje. Ponekad bi toliko konzumirao sedative da je jedva disao. Koncerti su mu bili prave katastrofe, ponekad je morao da čita reči pesama sa table koju su mu držali asistenti. Slika u novinama i na plakatima bila je svetlosnim godinama daleko od one koju je svakog jutra viđao u svom ogledalu.

Poslednji javni nastup imao je 26. juna 1977. godine u Indijanapolisu, a 16. avgusta iste godine je pronađen mrtav na podu kupatila u Grejslendu. Imao je 42 godine.

Njegova tadašnja i poslednja djevojka izjavila je kako je neposredno pre smrti pokušala da ga spreči da uzme drogu. Analizom krvi u njegovom je telu pronađeno deset vrsta droga.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike