Izaberite svoj način (1)

Koliko puta ste rekli sebi i drugima: „Od sutra prestajem sa pušenjem!“, i, naravno, niste održali dato obećanje? Ovo je pravi trenutak da ponovo pokušate i učinite nešto zaista pozitivno za svoje zdravlje. Da se podsetimo samo nekih od prednosti prestanka pušenja u ovo doba. Ako sada ostavite cigarete, koža lica će vam se iščistiti, postati elastičnija i spremnija za dodir sunčevih zraka. Dobro, možda vas nega kože ne zanima do te mere da biste zbog nje bacili duvan.

Moći ćete i lakše da plivate ili šetate, što će učvrstiti vaše mišiće i pomoći vam da skinete višak kilograma. Uz to, daleko lakše ćete udisati osvežavajući morski ili planinski vazduh i osećaćete se kao preporođeni. Ipak, pre nego što definitivno ugasite svoju poslednju cigaretu, treba da otkrijete prave razloge koji vas nagone da posežete za cigaretom, tačnije, treba da otkrijete pravi uzrok svoje zavisnosti od nikotina. Ako je istina da svako puši iz nekog svog ličnog razloga, onda i metod odvikavanja od pušenja treba da bude po meri određene vrste pušača. Počnite od jednostavnih stvari. Šta prvo uradite ujutru kada se probudite? Dobar odgovor bio bi: „tuš i vežbe“, a loš: „kafa i cigareta na prazan stomak“.

Obratite pažnju na to da li ste pušač koji se za duvan odlučuje zbog briga. Možda vas pušenje smiruje, opušta i pomaže vam da se suočite sa svakodnevnim problemima. To je samo znak koliko ste zapravo nesigurni u sebe. Zbog toga je zavisnost ove vrste najopasnija, jer je psihološke prirode. Cigareta vam pomaže da savladate sve velike i male strahove svakodnevnog života; na neki način, vi se svakom sveže upaljenom cigaretom štitite od ostatka sveta. Nova cigareta – nova odbrana od ljudi koje ne poznajete i koji čine da se osećate nelagodno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.