Izazovi zovu

Foto: Skeeze/Pixabay.com

Ma koliko osećali manjak kreativne energije, taj nedostatak ne može biti gori od situacije u kojoj ste precenili sebe i svoje mogućnosti. Izlaganje nepotrebnim naporima ponekad ume da bude glavni uzročnik nedostatka želje da se suočimo s novim izazovima. A njih uvek ima, samo ih treba uočiti i suočiti se s njima. Kada su izazovi u pitanju, treba biti spreman i na manja ili veća razočarenja, kao i na promene prethodno utvrđenog plana s kojima se treba nositi onda kada do njih dođe. Ipak, takve situacije ne bi trebalo da nas pokolebaju. Ne kaže se bez razloga da ono što nas ne ubije može samo da nas učini jačim.
Za početak, nemojte dopustiti sebi da vas negativne kritike blokiraju. Nemojte se preterano uzbuđivati ako budete na meti kritike. To znači da je vaš rad vredan nečije pažnje, a to što se on nekome nije dopao ne znači da je on loš ili da ste vi loša osoba. Prolazni nesporazumi obično nisu ono što može trajno da poremeti čoveka. Ono što nije baš toliko sjajno jeste to što u takvim situacijama svako od nas ume da pokaže izvesne oscilacije u ponašanju. Veliki entuzijazam nas drži neko vreme, kreativno se praznimo, stvaramo nešto čemu pridajemo veliki značaj i veliku vrednost, a posle toga nam se može dogoditi da se nađemo u situaciji da se nepotrebno povlačimo u sebe, da budemo malodušni.
Takvo povlačenje, taj defanzivni stav, može dovesti do toga da postanemo potpuno nerealni prema sebi i da se predamo maštarijama o tome kako mi možemo da odgovorimo na svaki izazov koji nam je postavljen, samo sada nećemo time da se bavimo. Maštanje o onome što nije moguće nije trajno rešenje, ma kakvi potencijali ličnosti da su u pitanju. Nije uputno vraćati se u prošlost i tragati za promašenom srećom. Ne zato što nije prijatno sećati se onoga što je bilo lepo, već zato što ispred nas stoje izazovi koji čekaju da budu realizovani i koji uz malo truda mogu da postanu jedna lepa realnost.

Ostavite komentar