Izbegnite sukob

Poslovno okruženje u kojem preovlađuju žene – verovali ili ne, toga danas i te kako ima – za većinu muškaraca nije najinspirativnija sredina za rad. Možda san svakog muškarca jeste to da jednom bude okružen s više žena u krevetu, ali to se ne odnosi i na radno mesto, posebno ako su neke od njih još i u poziciji da mu šefuju. Da biste u tom slučaju uspešno završili sve zadatke, za početak morate biti spremni za timski rad. U suprotnom, sukob na relaciji muško-žensko vođenje poslova postaje neizbežan. Kako da izbegnete rasprave i da sačuvate svoj muški ego?

Žene su bića koja vole da razgovaraju o svemu, da razmenjuju mišljenja i da daju savete, čak i onda kada to niko od njih ne traži. Zato, ako ste te sreće da vam šefuje jedna dama, pripremite se za konsultovanje i oko najjednostavnijih zadataka. Saslušajte obavezno njen predlog, pa tek onda donesite odluku. Pazite šta i kako govorite.

Možete da kažete da posao nije dobro obavljen, da bi bilo bolje da se to uradi drugačije, ali neki neumesni komentari i šale na račun poslovnih sposobnosti su jedan od čestih uzroka svađa i rasprava. Izbegavajte ih, jer pripadnice lepšeg pola takve kritike veoma lično shvataju. Šta god da radite, bilo da obavljate neki ozbiljan posao ili da ćaskate o neobaveznim stvarima, obratite pažnju na detalje. Žene će zapaziti svaku sitnicu: i kada ste prevideli neki podatak i kada ste im dali bitnu poslovnu informaciju. Iako je vaša šefica ili neka saradnica možda već donela odluku kako će i šta uraditi, uvek će biti spremna da sasluša još jedan savet. Ako bude dobar, sigurno će se predomisliti.

Nikada ne komentarišite izgled i sposobnost jedne koleginice pred drugim ženama. Sigurno će saznati čak i najbezazleniji komentar kako je nabacila koji kilogram ili kako se baš ne snalazi dobro u svom tom poslu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.