Još jednom o pravilnom sedenju

Ukoliko se bavite nekim kancelarijskim poslom, a naročito ako je on vezan za rad na računaru, i sami znate da dugo sedenje može biti razlog intenzivnog i upornog bola u leđima. Uzrok leži u činjenici da sedenje izaziva pritisak na kičmeni stub približno tri puta veći nego kad stojite. Stoga bi trebalo da se potrudite da, barem na svako pola sata, a poželjno je i češće – ustanete.

To možete učiniti dok pričate telefonom, razgovarate sa kolegama ili jednostavno – samo da biste odmorili kičmu. Ako ste, ipak, prinuđeni da sedite dugo i bez pauza (čak i najmanjih), potrudite se da sedite pravilno – kičma bi u donjoj zoni trebalo da pravi blagi luk. Na taj način, olakšaćete teret pršljenovima.

Ukoliko vam je teško da neprestano budete usredsređeni na pravilno držanje kičme, pokušajte sa korišćenjem oslonca iza donjeg dela leđa. Najbolje je da uzmete urolani peškir ili manji jastuk. Svako pola sata trebalo bi da nakratko (recimo, pet minuta) promenite položaj, a onda opet vratite oslonac i nastavite sa radom. Što se glave tiče, pravilan položaj je sledeći: brada paralelna sa podom, vrat opušten.

Stolica na kojoj sedite trebalo bi da stoji što bliže stolu, da ima mogućnost podešavanja visine naslona i sedišta. Kada se naginjete napred, oslonite se na kukove i nipošto ne krivite donji deo leđa, jer ona treba da ostanu ravna. Potrebno je i da stolica može da se okreće kako ne biste mnogo uvrtali kičmu. Potrudite se da svi papiri i predmeti koji vam trebaju budu nadohvat ruke, tako da pokrete kičme tokom rada svedete na minimum.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike