najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Jutro posle

Nemoguće je i nepotrebno praviti inventar mogućih razloga za prvu veliku svađu u vezi, jer “koliko ljudi – toliko ćudi”, i toliko različitih modela odnosa. Nešto što je za jednog od partnera neoprostivo i nepodnošljivo za nekog drugog je uobičajeno i prihvatljivo; ono što se nekom čini trivijalnim i minornim nekome može biti najveći kamen spoticanja. Ipak, najbitniji su minuti i sati koji slede posle pražnjenja šaržera. Mogućnosti su različite: raskid, primirje, mir…

Do raskida može dovesti ne samo težina problema s kojim su se partneri sudarili već i ceo emocionalni naboj koji je pratio prvu svađu. Pre svega, treba obratiti pažnju na težinu izgovorenih reči. Nekada je prvi veliki sukob posledica akumuliranja negativnih misli i osećanja, ljutnje i besa dodatno pojačanih odlaganjem da se s partnerom otvoreno razgovara. Kada se stigne do tačke neizbežnosti, obično se izgovori i ono što se ne misli, uvrede pljušte na sve strane, tako da u toku samog “dijaloga” često iskrsnu i novi problemi. Nastane mnogo više toga što zahteva raščišćavanje. I hiljadu puta je teže oprostiti. Partnerima je ponekad nezamislivo da se nakon arsenala razmenjenih uvreda pogledaju u oči i pokušaju da razgovaraju.

Povređeni ego, pod utiskom izgovorenog (“Ne mogu da verujem da stvarno to misliš o meni”), često zaboravlja na prvi i osnovni razlog sukoba. Primirje može da bude podjednako loša opcija, ukoliko se njemu pristupa kao mogućnosti da se stvari gurnu pod tepih.

Ovo je rezultat svesne, namerne kalkulacije u korist odlaganja, ponekad i verovanja da će sve samo i od sebe doći na svoje mesto. Partneri koji pristaju na ovu laž najčešće znaju šta čine, ali im to pada mnogo lakše od otvorenog suočavanja, postavljanja problema i odluke da se na njegovom rešavanju radi. Da, to je ono famozno gledanje kroz prste.

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    Opšta mjesta. U suštini mogu da povjerujem u sve: gledanje kroz prste, emocionalni naboj, kamen spoticanja… Ali nikako da je (ne)suočavanje glavni razlog neraščišćenih računa. Od guranja pod tepih do međusobnog razračunavanja mali je korak, a čist račun – duga ljubav je kost ili knedla, u grlu, do plača i nazad. Zašto ne ostajemo u nekoj vezi? Tijelom da, ali ne i u duši. Jer, karta (riječ) je pala kad slončići dugog nezaborava stavljeni su u pogon “pamti pa vrati” i pozitiva igra svoju ulogu u tom smislu, sve za tvoje dobro.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike