najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kad volimo i kad smo voljeni (2)

Naučno je dokazano da što češće vodimo ljubav, to više uživamo u seksu. A kako raste seksualno zadovoljstvo, tako jača i ljubav prema voljenoj osobi. U tom začaranom krugu seksualnog zadovoljstva i ljubavi jačamo svoje zdravlje. Seks razvija inteligenciju, leči migrene, produžava nam život, zateže mišiće, a leči i nesanicu – posle orgazma, naše telo se potpuno opušta i lakše tonemo u miran i zdrav san. U zajedništvu ljubavi i seksa jačamo svoje “ja”.
Da li ste se ikada zapitali koliko istine ima u narodnoj izreci: Živi od ljubavi i vazduha? Mnogo, reklo bi se, sudeći po ponašanju zaljubljenih. Kada se najzad nađemo oči u oči s osobom koja nam potpuno odgovara, u našem telu nastaje prava hormonska bura. Tada počinje intenzivno lučenje seksualnog hormona i mi gubimo svaki kontakt sa spoljnim svetom. Niti išta vidimo, niti čujemo, i uopšte ne osećamo glad. U tom trenutku svu pažnju posvećujemo voljenoj osobi i sve dok smo u njenom zagrljaju, ništa nas ne može probuditi iz tog ljubavnog sna.
Koliko dugo može da traje strast u jednoj vezi? Da li se gubi posle prvih nekoliko godina ili ostaje prisutna čak i u toku braka? U svakom slučaju, čini se da je, bar kada je brak u pitanju, ta veza jaka u prve tri godine. I za to se opet pobrinula priroda. Roditelji ostaju zajedno onoliko dugo koliko je potrebno da se beba začne i da stekne minimum samostalnosti. Dok dete ne prohoda i ne progovori, neophodna su mu oba roditelja. Kada istekne trogodišnji period slepe zaljubljenosti i strasne ljubavi, nastupa nešto mirniji period prilagođavanja, razmišljanja, produbljivanja veze. Tada se rađa druga vrsta ljubavi za koju je najvažnije osećanje zajedništva.
Dakle, prirodno stanje jeste biti zaljubljen, prirodno je voleti i biti voljen. Nema nijednog razloga da se odupremo onome što je tako brižljivo uređeno da bismo uživali u životu.

2 komentara
  1. Slobodanka Ivanov

    Ovaj članak je stvarno dobar. Ja razmišljam o ljubavi veoma često. Mislim da sam ljubav izgubila negde na životnom putu i možda sam uvidela da sam uvek volela samo čoveka koji je bio moja prva ljubav, a sve ovo posle je bilo samo beg iz stvarnosti. Ali ono što sam izgubila više nikada ne mogu da vratim.

  2. Aferdita Buqani

    Ja mislim da ima malo istine u ovome tekstu – ali zašto ne gledamo pravu istinu! Postoji veoma interesantno naučno ispitivanje, koje se odnosi, mislim, na sve one takoreći normalne osobe koje znaju da osećaju ljubav, ne da budu fiksirani! Kada jednom osetiš ljubav – činiš čuda. Ljudsko biće to može zajedno sa prirodom. Ljubav normalne osobe osećaju tokom celog svog života bez obzira na godine. Ima raznih vrsta ljubavi, a ništa se ne dešava dva puta – i ako se dešava između dve osobe u različitim vremenskim dobima. Mislim, na primer, dve osobe mogu osećati ljubav jedna prema drugoj dok su mlade i kasnije – opet susret! Onda, iste osobe ako se susretnu i posle mnogo godina mogu se voleti, ali ne na isti način. Ali vole se i sada. A brak – postoji veoma komplikovan odgovor, ne tako lak kao u tekstu: pa mi se u braku volimo, ali postoje mnoge stvari koje nas vežu na različite načine za bračnog partnera, mada one ljubavi koju smo osećali nekada više nema… A ona nam je potrebna! Tu smo!!! Eh, onda postoji drugo: mi to što smo osećali jednom – želimo ponovo. Ovo nije navika! Ovo nije sramota! Ovo što se dešava s nama opet nikako nije nešto ružno, bez obzira na sve oko nas: decu, bračnog partnera, okolinu i sve ostalo što nas okružuje. Ali oprez!!! Onda treba procenjivati situaciju! Pišete da je voditi ljubav sa voljenom osobom osećaj… Ali kad taj divan osećaj prestane, šta raditi?! Da li nam je potrebno opet isto osećanje?! Kada posle izvesnog vremena počne da nas guši svakodnevnica, osećamo se umorno, tužno, prazno… Ali mi to ne možemo na silu opet osećati, a menjati partnera bez onog divnog osećaja ljubavi je samo još veća jama, veća povreda samoga sebe. To je kao kada jedete nešto na silu, pod prinudom. Ipak, ne treba da se kaže ovo kada se vodi ljubav sa bračnim partnerom, jer ovo je deo skopljenog ugovora na početku. Pa mi smo znali na početku šta sledi u braku, zato postoji bračna postelja… Ako ima problema, treba razgovarati otvoreno i preduzeti mere, otvoreno pokušavati i čekati, jer svaki trud se plaća. Ali ako u jednome braku dugo nema dobrog seksa sa bračnim partnerom, brak postoji sami na materialnoj bazi, pa treba prekinuti bračnu vezu – na kratko, duže ili zauvek! Jednom se živi, a bez ljubavi se ne može živeti… Upotrebite maštu, nađite inspiraciju, fantazirajte, sklopite drugi kontakt veoma, veoma oprezno – jer i to je, uprkos ljubavnom zadovoljstvu, stresna situacija – jedna rana, ali rana od koje sijamo poput zvezde. Tražite pa ćete naći! Ja imam moto: Bog pomaže pijandurama, budalama i dvema dušama koje se stvarno vole. Puno pozdrava!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike