Kakav ste otac?

Kada pogledate svoju porodicu i razmislite o svojoj ulozi u njoj, do kakvih zaključaka dolazite? Da li ste u sopstvenoj kući samo turista koji retko viđa decu ili sasvim aktivno učestvujete u njihovom vaspitavanju?
Moderni očevi ne stide se da ravnopravno učestvuju u vaspitavanju dece i svim kućnim poslovima. Takav otac želi da svojim primerom pokaže kako u složnoj porodici ne postoje isključivo "ženski" ili "muški" poslovi. On je sa svojom decom strpljiv i pun razumevanja i zna da im objasni razloge zbog kojih treba poštovati neko pravilo. Ume, naravno, da bude i strog, ali samo kada su deca to zaista zaslužila, kao i da pokaže ko je glava porodice, naročito onda kada se jave problemi koje treba hitro i odlučno rešavati.
Nasuprot takvom ocu, nalazi se onaj koji je ostao večiti Petar Pan. On je večiti dečak koji se plaši svake odgovornosti i ulogu glave porodice rado prepušta supruzi, za koju je izuzetno emotivno vezan. Najgora je situacija kada sopstvenu decu doživljava kao konkurenciju u borbi za njenu naklonost! Ovakvi očevi sebe vide prvenstveno kao prijatelje svoje dece, naročito kada je zabava u pitanju. Ipak, kada dođe do nekog sukoba, ovakvi očevi se odmah povlače i prepuštaju suprugama da same reše nastali problem.
Tu su i bolećive tatice, oni koji brigu o deci vode od dana njihovog rođenja: prepovijaju ih, kupaju, šetaju i uspavljuju. Nikada im ništa nije teško kada su njihova deca u pitanju. Mada na pravi pogled izgleda da su oni savršeni očevi i muževi, postavlja se pitanje da li se oni tako ponašaju možda zbog toga što žele da sve drže pod kontrolom? Ima žena kojima ovakva podela prija, bar u prvim godinama braka, ali drugima veoma smeta što su gurnute u drugi plan, pa s vremenom počinju da pokazuju agresivnost. Počinju beskorisne rasprave i svađe, a deca zbog toga najviše trpe. Imajte to na umu pre nego što se upustite u javni sukob sa suprugom oko načina na koji ćete vaspitavati svoje dete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.