U trendu

Kako do radnog iskustva?

Nedostatak radnog iskustva veliki je problem svih mladih ljudi koji su u potrazi za poslom. Ukoliko je to i vaš slučaj, onda bi verovatno trebalo da znate kakav je tačno osećaj kada se vrtite u začaranom krugu: poslodavci vas odbijaju zato što nemate dovoljno iskustva ili zato što ga uopšte nemate, a kako uopšte da steknete praktično iskustvo kada niko ne želi da vas zaposli? Postoji li rešenje i za ovakve probleme?
Za početak, ne morate odmah da pucate na stalno zaposlenje. Dragoceno iskustvo možete da steknete i kao honorarni saradnik. A ukoliko se dokažete u svojoj struci, vrata će vam se ubrzo svuda širom otvarati, i to bez kucanja! Tako se počinje s odmotavanjem čarobnog klupka. Možda mislite da za radno mesto na koje ste konkurisali nije važno to što ste svojevremeno pohađali kurs stranih jezika, muzičku školu ili trenirali neki sport… Grešite, jer to mnogo govori o vama. Nemojte se iznenaditi ako neka od tih činjenica bude presudna da vas poslodavac primi u radni odnos. Zato, pre nego što odete na razgovor, iskopajte iz svog života baš svaku sitnicu zbog koje biste mogli da budete ponosni na sebe.
Veoma je važno da ostavite dobar utisak na poslodavca, čak i ako vam njegov izraz lica govori da ste uzalud došli. Imajte na umu da ste u toku razgovora za posao sve vreme na testu, "pod lupom" je i vaše oblačenje, ali i karakter, ponašanje, maniri… Možda vas poslodavac provocira da bi video koliko vam je stalo do tog radnog mesta. Kada je reč o poslodavcima, s njima se jednostavno nikada ne zna…
Činjenica je da gotovo uvek možete da nađete posao u preduzeću u kojem ne cvetaju ruže. Istina, uslovi neće biti naročito povoljni, zarada je verovatno mala ili nikakva, ali ćete zato steći potrebno iskustvo, koje će vam omogućiti da napredujete u karijeri i nađete bolje radno mesto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.