Kontrolišite pritisak

Iako naslov izgleda kao savet koji se prvenstveno tiče zdravlja, kontrolu pritiska ne moramo da obavljamo samo u prisustvu lekara, mada i to treba s vremena na vreme uraditi. Pritisak koji osećamo na dnevnoj bazi, a koji nastaje kao posledica obaveza koje moramo da ispunjavamo, jeste nešto što moramo staviti pod kontrolu kako bismo mogli normalno da funkcionišemo i kako ne bismo poklekli pod teretom svakodnevice. Zbog toga je bitno da pratimo sebe i svoje mogućnosti i da ne prihvatamo obaveze koje ne možemo da ispunimo u dogovorenim rokovima.
Nije retka situacija da sami sebi otežavamo život pokušavajući da iskoristimo još neku šansu mimo one koja nam je već pružena, ili kada se trudimo da postanemo omiljeniji u društvu, više nego što jesmo ili što bismo u datom trenutku mogli da budemo. Naravno, ne treba biti ni previše skroman, zdravu ambiciju je uvek dobro podržavati i podsticati. Ali, to što smo ambiciozni ne znači da treba da budemo i previše preduzimljivi. Neke stvari možda treba da ostanu samo na nivou maštanja ili treba sačekati da bi moglo da se započne s njihovom realizacijom. Pravljenje planova koje ne možemo da realizujemo može da umanji činjenicu da vredno radimo povereni posao. Ono što možemo da izvedemo i što je u skladu s vremenom kojim raspolažemo treba činiti bez rezerve i to može da donese rezultate mnogo brže nego što bi se to moglo očekivati.
Međutim, ako se bez rezerve dajemo na svim frontovima, to nas može dovesti do poraza, do nepredviđenih troškova i do toga da budemo nervozni i nespokojni. Uvek bi trebalo da obuzdavamo sopstvenu preambicioznost, kao i potrebu da namećemo svoje mišljenje ili da vladamo drugima. A kada se nađemo pod teško podnošljivim pritiskom, menja se i naša percepcija. Onda nam s razlogom nije jasno da li nam prijatelji dele savete sebe radi ili zbog toga što nam je savet zaista potreban.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike