Koristan hobi (1)

Sasvim je sigurno da ćete na poslu sresti ljude koji se bave različitim hobijima. Neki od toga umeju da naprave pravu umetnost koja se graniči s perfekcionizmom. A ima i onih koji kao omiljeni hobi upražnjavaju zabušavanje i koji su pravi umetnici u tome, jer za razliku od onih otvoreno nezainteresovanih, oni koji zabušavaju sebe predstavljaju korisnijim čak i od najambicioznijih – iako obično rade manje i od onih najlenjih. Nečemu ipak jesu posvećeni, ali to svakako nisu kvalitetna obrada predmeta, poštovanje rokova ili unapređenje karijere (protiv čega, inače, nemaju ništa protiv).
Oni koji vole da zabušavaju posvećeni su samo jednom – samoreklamiranju, kao najboljoj strategiji prikrivanja svog nerada, i upiranju prstom u ažurnost drugih. To je uloga koju nikada ne napuštaju. Zbog toga je vrlo važno prepoznati ovu na našim prostorima široko rasprostranjenu grupaciju i u slučaju da samo radite s njima i u slučaju da ste im nadređeni. Omiljeni hobi im je prisvajanje tuđih rezultata. Obigravanje oko šefova i lažno predstavljanje – prosto obožavaju. Zbog svega toga otvorite oči! Kad god ih sretnete na hodniku, u liftu ili na pauzi, svoju tiradu počeće dubokim uzdahom. Sinoć su ostali do kasno u kancelariji, nakon što su svi drugi otišli, a saradnici s kojima dele posao toliko su nonšalantni i lenji da oni više nisu u stanju da nose i njihov teret… Ovakav stav – da ja nisam tu, sve bi se raspalo – nije odlika osoba koje imaju napumpani ego, niti se radi o osobi koja je zaista iskorišćena, premorena i požrtvovana. Reč je o manipulatoru koji pod maskom potištenosti krije svoju zabušantsku prirodu.
Narcisoidni ljudi su samouvereni, uglavnom odsečni i ponosni na svoja postignuća. Zabušanti, naprotiv, ne ističu svoju nezamenljivost na poslu – oni se na nju žale, sakrivajući strah od toga da bi neko mogao da zauzme njihovo mesto u kancelariji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.