Neprijatelji erosa

Šta negativno utiče na naš eros? Za početak, poređenje i idealizacija. Nikada ne poredite svoje doživljaje u krevetu s dugogodišnjom partnerkom sa scenama koje ste videli na filmskom platnu. Ne zaboravite da su njih stvorili najbolji holivudski majstori fikcije (režiseri, stručnjaci za fotografiju i ton, glumci…). Idealizovanje tuđih seksualnih doživljaja sprečava da uvidite svu lepotu i autentičnost sopstvenih.

Trudite se i da budete što manje posesivni. Nije lako, ali se ipak potrudite. Ljubomora, strah od prevare i preterano vezivanje za osobu s kojom ste u vezi ozbiljni su neprijatelji erotike. To nisu normalna osećanja, već opasne konstrukcije vašeg uma. Ako stalno intenzivno mislite na partnerku (šta sada radi i s kim je), ona za vas s vremenom postaje „svojina od neprocenjive vrednosti“ i sve više zavisite od nje. Vaše telo se buni protiv takve zavisnosti i upućuje vam jasne pozive u pomoć: muči vas nesanica, patite od bolova u stomaku, depresivni ste…

Nemojte odmeravati snagu s partnerkom u krevetu. Zar je bitno ko je izdržljiviji ili maštovitiji? Važno je da oboje istinski uživate u seksu, a ne ko je pobednik ili ko je poražen. Imajte na umu da postoje osobe koje nisu prošle kroz četiri faze normalnog seksualnog razvoja (oralna faza, faza narcizma, faza voajerizma i faza egzibicionizma).

Oni koji jelom ispunjavaju prazninu nastalu usled nedostatka ljubavi zadržali su se u oralnoj fazi. Osobe opsednute vežbanjem i održavanjem savršenog izgleda nisu u svom razvoju otišle dalje od faze narcizma i umesto od partnerke oni u ogledalu traže potvrdu da su privlačni i poželjni u dovoljnoj meri. Oni koji su opsednuti pornografijom zastali su u fazi voajerizma i nisu uspeli da odu dalje od toga. Ima i onih koji zadovoljstvo nalaze u provokativnim izjavama, ali uprkos ogromnom trudu, ovi verbalni egzibicionisti nikada se ne osećaju istinski zavodljivim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.