najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pobedite salo (1)

Niko od nas ne želi da bude debeo. To nije samo pitanje estetike ili problema prilikom kupovine garderobe. Ono što bi u slučaju gojaznosti najviše trebalo da nas uznemiri jesu rezultati analize krvi koji bi mogli da pokažu da je nivo šećera na gornjoj granici. Neodgovornost prema sebi ume da košta. Ko god ima problema sa salom, nije ponosan na tu činjenicu. Ipak, odluka da nešto uradimo tim povodom obično se događa tek kada se uplašimo za svoj život do te mere da se onda posle toga opsesivno posvetimo promeni. Onda postajemo pravi specijalci za pretvaranje iz debelog u mršavog savremenog muškarca.
Dakle, ako želite da poradite na svojoj kilaži, zatražite od svog lekara da vam uradi kompletnu analizu krvne slike. Strah ume da bude najbolja motivacija. Vaš plan bi trebalo da se koncentriše na dijetu s kontrolom unosa ugljenih hidrata. Za nekoga ko voli da jede to može da zvuči kao horor ideja. Ipak, to ne znači da iz ishrane u potpunosti morate da izbacite ugljene hidrate. To zapravo znači da treba isključiti one vrste ugljenih hidrata koji znatno podižu nivo šećera u krvi, a time i nivo insulina. Takvi su oni ugljeni hidrati koji se nalaze u gaziranim pićima, slatkišima i u hrani koja sadrži brašno; drugim rečima, oni koje najčešće najviše volimo. To što se žitarice nalaze na listi nepoželjnih namirnica nije začuđujuće. Iako su zdrave za ljude s normalnim lučenjem insulina, cele žitarice ipak podižu nivo insulina.
Poželjno je da ih izbegavate sve dok ne smršate i dok ne poboljšate stanje svoje krvne slike. Jasno je da morate da se lišite proizvoda iz pekare (a i sami znate šta sve ima na njihovom meniju) čak i ako vam treba mnogo vremena da se suočite s pitanjem da li ste zapravo u mogućnosti da tako nešto sprovedete u delo. U osnovi, bilo bi dobro kada biste mogli da jedete samo onda kada ste zaista gladni, i to do trenutka kada osetite da ste sasvim siti – ništa preko toga. Umesto da jedete grickalice i čokoladice, posvetite se ispijanju što većih količina vode.

1 komentar
  1. Femina Bianca

    Tačno je da su prosti šećeri (slatkiši, pecivo,pića) strogo zabranjeni u svakoj dijeti. Nije sasvim tačno što se žitarica tiče-izvor složenih ugljenih hidrata koje organizam duže vari i daje osećaj sitosti.Lekari-nutricionisti dozvoljavaju musli pravljen po recepturi (ovsene, ražane, ječmene, sojine pahuljice, malo oljuštenog suncokreta), nikako kupovni koji sadrži šećer, 2-3 kašike uz niskomasni jogurt, to je sasvim prihvatljivo za doručak. Preporuka je imati 4-5 malih obroka u toku dana kako bi se ubrzao metabolizam i naravno, povećati unos vode.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike