Pobednička svakodnevica

Ponekad se čini da uslovi savremenog života uopšte ne dozvoljavaju da nam život bude med i mleko. Međutim, činjenica da život nije lak nema veze s modernim životnim tokovima, to je opštepoznato mesto koje postoji, postojalo je i postojaće uvek i svuda. Usponi i padovi su naša svakodnevica. Dok smo na vrhu, sve je kako treba. Kada smo na dnu, treba pronaći način da se glava podigne i da se krene dalje, pobednički, uprkos sveže preživljenom životnom porazu. Ono što život na prvom mestu čini vrednim jeste njegova nepredvidljivost. Kada bismo znali šta nas sve u životu čeka, nestalo bi čarolije koja život čini jedinstvenim.
Čovek se lako navikne na dobre stvari. To je činjenica. Čovek može da ide dalje uprkos svim nedaćama koje su ga snašle? To je nešto što ipak iziskuje malo više napora. Kada nam se dogodi pad, doživljavamo ga intenzivno. Intenzivno patimo, intenzivno tražimo način da prikupimo preko potrebnu energiju koja će nam omogućiti da okrenemo nov list i krenemo dalje. A padovi se dešavaju na raznim poljima. Mogu biti egzistencijalni, porodični, zdravstveni, ljubavni, mogu imati veze s karijerom, društvenim položajem, ugledom; praktično, gde god se okrenemo, stoji mogućnost da se poklekne na ovaj ili onaj način.
Izreka kaže: "Onom ko veruje u lepe stvari lepe stvari se i dešavaju". Ipak, nikada ne treba zaboraviti da postoje i loši trenuci. I kada na njih dođe red da budu deo našeg svakodnevnog života, ne treba padati u depresiju niti dopustiti da nas preplavi očaj. Čak i kada se osećamo kao davljenik kome nema pomoći, uvek postoji slamka za koju možemo da se uhvatimo. Uvek postoje neke sitnice koje u tim lošim trenucima mogu učiniti da život ipak posmatramo iz vedrije perspektive, makar se ona svodila na rečenicu: "Sutra je novi dan".

Jedan komentar

  • Femina Bianca

    Ovaj članak me upravo asocira na knjigu koju trenutno čitam “Srećni i kad je teško” Endrjua Metjuza. Prosto je neverovatno šta su sve ljudi preživeli i izvukli se iz toga sa poukom, stali na noge i ponovo bili srećni. Preporučujem.

Ostavite komentar