najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Prazan novčanik – depresija?

Da li mrzite one dane kada vam se čini da je prazan novčanik najveći uzročnik vaše depresije? Srećna okolnost u toj prilici je to što kad sebi postavite pitanje: “Šta li ću sebi sledeće kupiti?”, imate i jasan odgovor – nećete kupiti ništa. Istina, svakome od nas se katkad čini da nam novac nestaje nekom čudnom magijom. Postoji li način da se otkriju ti trikovi? Postoji.

Veoma je lako da se pređe dozvoljeni limit za trošenje, a da toga nismo ni svesni. Kafa koja se može poneti, brza hrana na putu do kuće kada nemamo vremena za spremanje, sitnice kojima se častimo smatrajući da imamo pravo na ta mala zadovoljstva… Međutim, baš taj sitni luksuz može da preraste u maniju koja će nam kasnije pustošiti novčanik.

Kada vam stigne plata, spisku stvari na koje ste potrošili novac obavezno dodajte i razne sitnice na koje ranije niste obraćali pažnju. Videćete koliko novca zaista trošite sa strane, ali to ne znači da treba da ih se odreknete, već samo da pametnije odlučujete o tome bez čega možete da živite. Ako vam nešto nije neophodno, nemojte trošiti novac na to. Suzdržite se od suvišne kupovine. Što češće budete kontrolisali sebe, svaki sledeći put biće vam sve lakše, a budžet neće trpeti zbog vaših hirova. Postavite sebi limit budžeta i trudite se da ne potrošite ni paru više od onoga što ste planirali. Tako ćete se otarasiti skrivenih troškova.

Naravno, uvek je preporučljivo da imate neki “štek” sa strane, barem da vam pokrije troškove od tri do šest meseci. U tom slučaju, ako se desi nešto nepredviđeno, nećete morati da pozajmljujete novac od prijatelja i rođaka da biste opstali. Bićete ušuškani u sigurnost sosptvenih dobrih odluka.

Još nešto: ako već imate “frku” s budžetom, zaboravite na bakšiš u restoranu. Nećete bankrotirati zbog njega, ali vam se takav izlet vremenom može podvući pod kožu i postati vaš mali skriveni trošak.

1 komentar
  1. Madona

    Ceo život sam štedela, paru na paru, jela kosti i kačamak, i šta sam uštedela? NISTA! 😉

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike