Procenite sebe

Kada se vraćate s poslovnih razgovora, obično znate da li ste dali svoj maksimum, bez obzira na to da li će posao biti uspešno sklopljen. Ipak, često ne budemo u stanju da sve objektivno procenimo. Šta se desilo prvog puta kada su vas pogledali? Da li ste nešto osetili? Ili im se preciznost i bistrina pogleda ipak pomalo ugasila? Pre nego što dođe do susreta, neko će čitati vašu biografiju. Trudite se da ona ne bude dosadna. Ne treba da bude baš ludo zabavna, ne konkurišete za posao u cirkusu, ali je potrebno da održi pažnju čitalaca. Ako oni gledaju u papir kao da je prazan, to nisu dobre vesti.
Naravno, posao kojim želite da se bavite mora da bude zanimljiv prvenstveno vama. Ako nije tako, promenite ga. Ukoliko je vama dosadno dok ga radite, i drugima će biti dosadno da rade s vama. Odsustvo entuzijazma obično podrazumeva i odsustvo uspeha. Uspešnost svog poslovnog sastanka ne možete proceniti na osnovu toga koliko je on trajao. Ne može se reći da je dobro ako je bilo kratko, ne može se reći da je bilo dobro ni ako je razgovor trajao dugo. Ima onih koji obožavaju da slušaju, šta god da im se priča. To što ste tom prilikom potrošili čitav sat ne znači i da ste uopšte bili primećeni. Da li postoji neka minutaža koja bi se mogla smatrati zlatnom sredinom? Možda 30 minuta? Ili 20? Sve što je manje od toga moglo bi se tumačiti kao da su vas izbacili iz dalje igre.
Bitno je da prilikom tako važnog razgovora emitujete energiju čoveka koji želi da dobije taj posao. Ali nemojte da glumite tu energiju i da na lažan način isijavate njome. Lažni entuzijazam se vrlo brzo otkrije. Ako vi ne želite određeni posao, sigurno je da poslodavci neće želeti vas. To je fer. I njih i vas zanima najbolji mogući rezultat. Ako niste voljni da ga ostvarujete, povucite se na vreme. Bolje je tako nego da vas otpuste posle dve nedelje. Ne može svaka ponuda da odgovara baš svima u istoj meri.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike