Protiv neugodnih mirisa

Leto i gotovo tropske vrućine donose mnoge probleme. Jedan od najčešćih je preterano znojenje i neprijatni mirisi koji se nakupe tokom dugih vrelih dana. Zanimljivo je da, suprotno uvreženom mišljenju, znoj nema miris. Uzrok specifičnog mirisa znoja jeste mikroflora koja naseljava našu kožu štiteći organizam od izvesnih bolesti. Za predstavnike ove mikroflore ljudski znoj je najpogodnija hrana.

Pojačano znojenje i neugodan zadah ne moraju biti samo posledice vrućine; mogu biti i znak nervoze, ili se mogu objasniti osobenostima endokrinog sistema određene osobe. Izvesno je, međutim, da je borba sa neugodnim mirisom znoja moguća i neophodna. U tome uglavnom uspešno pomažu dezodoransi. Većina dezodoransa sadrži supstance koje deluju antibakterijski, ubijajući mikrofloru kože i usporavajući tako proces nastanka neugodnog mirisa. Među najdelotvornije dezodoranse svakako spadaju antiperspiranti; pored antibakterijskih supstanci, oni sadrže i supstancu koja sužava odvodne kanale znojnih žlezda.

Kako je dejstvo ove vrste dezodoransa veoma invazivno, antiperspirante ne bi trebalo zloupotrebljavati i koristiti češće od jedanput dnevno. Poznati su i relativno česti slučajevi začepljenja, pa čak i zapaljenja znojnih žlezda usled neumerenog korišćenja antiperspirantnog sredstva. Prilikom neobazrive upotrebe može se ozbiljno narušiti toplotni bilans organizma, termoregulacija i metabolizam.

Glavno pravilo je da svaki dezodorans mora da se nanosi na čistu, upravo umivenu kožu. Ukoliko se neprijatni miris opet pojavi, nema svrhe mešati ga sa novom porcijom mirisa ili parfema – rezultat bi mogao da bude nesnosan, a to vam sigurno nije potrebno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.