U trendu

Razmrdajte sive ćelije

Ukoliko želite da vam misli uvek budu bistre, treba pažljivo da birate šta jedete, da dovoljno spavate i redovno uvežbavate svoje sive ćelije. Ljudski mozak se s vremenom „ulenji“, i da bi radio punim kapacitetom, neophodan mu je redovan trening. Istina, na sposobnost pamćenja utiču mnogi faktori (stres, umor, promena raspoloženja), ali sive ćelije treba redovno uvežbavati celog života kako bi što duže ostale u najboljoj mogućoj formi.
Jedan od najboljih načina da razmrdate svoje „moždane vijuge“ jeste taj da se potrudite i naučite napamet sve brojeve telefona vama važnih osoba iz imenika. Ili, ako vam to zvuči previše naporno, možete probati da svake večeri kada legnete u krevet pokušate da u mislima „provrtite“ svaku scenu iz filma koji ste upravo gledali. Prisetite se odeće koju su glumci nosili, scenografije i svih dijaloga ako je to ikako moguće. Pored toga, u želji da po svaku cenu sačuvate savršenu liniju, verovatno ste zaboravili da je hrana koju konsumirate glavni izvor energije zahvaljujući kojoj naše telo i jeste u stanju da se kreće i razmišlja. Ne zaboravite da, iako čini svega dva odsto ukupne telesne mase, mozak potroši 20 odsto energije dobijene iz hrane. Da bi mozak savršeno funkcionisao, neophodno mu je gvožđe životinjskog porekla, koje ga preko crvenih krvnih zrnaca snabdeva kiseonikom. Jedna šnicla tri puta nedeljno ili porcija džigerice dva puta mesečno ne može da vam škodi.
Ne zaboravite da se mozak najbolje oporavlja u snu, iako i tada radi i obrađuje prikupljene podatke. Naime, tada se aktiviraju određeni delovi mozga iz kojih se izvlače informacije prikupljene u toku dana, koje se šalju na dalju obradu. Još nešto: ukupna dužina našeg sna nije presudna za naše pamćenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar