Sat za vaš život

Postavlja se pitanje koji su satovi najbolji. Odgovor je veoma jednostavan. Najbolji su oni koji najviše odgovaraju vašem načinu života. Možda ćete se najpre odlučiti za klasični model kod kojeg je svaki elemenat prošao ispit vremena. A vreme, kao što je poznato, ne štedi nikoga. Zbog toga je izgled ovih satova miran i klasičan. Kao po pravilu, oni su okrugli, ređe pravougaoni, sa tamnobraon ili crnim kaišem. Odsustvo tehničkih inovacija dozvoljava izradu ultratankih mehanizama koji ne prelaze dva milimetra. Imaju obavezno samo dve kazaljke. Od ekstravagancije eventualno možete naleteti na kalendar sa datumom ili sekundaru.

Pored njih, postoje i složeniji satovi. Oni imaju specijalne dodatke poput večnog kalendara, vremena nekoliko vremenskih zona, mesečevih mena itd. Za njih se često kaže da su prava mala remek-dela sa mehanizmom. Ukoliko vam je tačno vreme ipak najvažnije, onda je pravi sat za vas tzv. hronometar. Oni se smatraju najtačnijim satovima na svetu. To, između ostalog, garantuje i švajcarski zvanični biro za izdavanje sertifikata hronometara. Tamo se satovi podvrgavaju kontrolama temperature i vibracija, kao i udarcima. Prolaze samo oni koji imaju dozvoljeno odstupanje od tačnosti, a ono iznosi od -4 do +6 sekundi za dvadeset četiri časa.

Neki muškarci ne vole klasiku poput roleksa, već bi hteli nešto neobično. Umesto metalnih kućišta možete imati ona od drveta ili ugljenika. Brojčanici su u raznim „otkačenim“ varijantama, a u modi su jako rastegljive spirale umesto kaiša. Takav sat možete nositi na bilo kom delu tela. Nasuprot njima, postoje juvelirski satovi, koji u sebi umaju ukrase od dragog kamenja. Oni se nikada ne kupuju sami za sebe, već idu uz neke druge sitnice kao što su dugmad za košulju ili igle za kravatu. Često se prave u kompletu sa inicijalima vlasnika. Na kraju, postoje sportske varijante. Razume se da su ti satovi predviđeni za eksploataciju u ekstremnim uslovima. Veoma izdržljivi materijali i specijalni slojevi obezbeđuju njihovu hermetičnost i jačinu. Nezaobilazni su i prateći detalji u vidu svetlećih brojeva i kazaljki, dubinometara ili štoperica. Dizajn ovih satova je raznolik, od krajnje muževnih do onih koji nemaju nikakav poseban desen.

Dakle, koliko ima sati?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.