najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Šta ih čini srećnim?

Živimo u vremenu kada je novac najveći pokretač. Zato nije čudno ako su žene srećnije u vezi ukoliko njihov partner ima dobru platu. Naravno, bitno im je i da muškarac u pravoj meri bude emocionalno prisutan u njihovom odnosu, ali emocija neće platiti ni račune ni male ženske hirove. Kada se na jedan tas stave materijalni prihodi savremenog muškarca, a na drugi njegova emotivna privrženost, šta će odneti prevagu u očima jedne savremene žene? Novac ili ljubav?

Sigurno je da će diplomatski odgovor glasiti – oba ili pomalo od jednog i drugog. A one koje su zahtevnije neće se zadovoljiti emocionalnom ispunjenošću i visokim platama svojih jačih polovina; one će na listu prioriteta dodati još i adekvatnu podelu kućnih poslova i brigu o porodici.

Kada se stvari sagledaju iz te perspektive, moglo bi se reći da je ravnopravnost ono što žene ipak čini najsrećnijim. Ipak, ravnopravnost ne znači puko deljenje kućnih poslova na jednake delove; jasno je da žene većinom same obavljaju najveći deo kućnih poslova. Srećna okolnost je i ta što žene često smatraju da su muškarci hranitelji porodica, te im neravnopravnost u obavljanju kućnih poslova ne predstavlja preveliko opterećenje.

A materijalni aspekt ne mora da se tiče samo dobre plate. Žene vole sitnice koje znače da im muškarac s kojim su poklanja dovoljno pažnje; mi vidimo celinu, a one vide najsitnije delove sitnog; za žene su detalji odraz sreće. U tom smislu, ona neće očekivati da je odvedete na sanjano putovanje u neki egzotični deo sveta; više će joj se dopasti ako neku sitnicu koju ste joj kupili umotate u geografsku kartu s obeleženom željenom lokacijom, ispod koje će pisati: “Zar ti nisam obećao da ću ti pokloniti ceo svet?”

2 komentara
  1. Lana Popović

    Zaista krajnje subjektivno. Žene se razlikuju i menjaju, ali stereotipi društva ostaju isti. Zašto se sreća žene vezuje za muskarca, posebno – za njegovu platu? Van pameti.

  2. Jasna Milićević

    Ovo je vrlo subjektivan stav.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike