najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Što više snage

Krajem pretprošlog veka ljudi su verovali da je prosta vežba, tada nazivana “zdravo podizanje”, mogla potpuno da zadovolji čovekovu potrebu za fizičkim vežbanjem. “Zdravo podizanje” je vežba koja se vrlo lako izvodila. Bilo je dovoljno staviti teške predmete na mašinu i sve to podići. Vežba završena, kondicija i zdravlje poboljšani – trenutno. Iako ovu vežbu danas zovemo drugim imenom – mrtvo dizanje, ona je i dalje neprevaziđena u pogledu razvoja muskulature i snage celog tela. Međutim, i pored toga, današnji muškarci izbegavaju da rade mrtvo dizanje, zato što im je rečeno da “ne dižu leđima”, što je u suštini tačno (sigurno ste čuli taj izraz).
Podizanje tereta bez korišćenja leđne muskulature moguće je koliko i pričanje bez korišćenja jezika. Izvodljivo, ali nedovoljno delotvorno i efikasno. Mrtvo dizanje čini čuda za poboljšanje kondicije, a opet protivnici ove vežbe ga izbegavaju. To je zato što ova vežba zahteva “timski rad” stotine mišića, uključujući i one u donjem delu leđa. A gde su rezultati? Rezultati će se ispoljiti u vidu poboljšanja veštine izvođenja osnovnih ljudskih pokreta. Podizanje dece s poda? Mrtvo dizanje. Bacanje đubreta? Mrtvo dizanje. Gomila situacija prilikom kojih podižemo neki teret u jednom cugu takođe spada u ovu kategoriju vežbi. Neka mrtvo dizanje bude glavna vežba u vašem treningu zarad dobrog zdravlja i dugovečnosti. Ipak, budite sigurni da imate dobar plan za izvođenje ove proste, ali proverene vežbe.
Pri učenju i usavršavanju tehnike izvođenja mrtvog dizanja i čučnja postoji jedna suptilna razlika. Kada radite mrtvo dizanje, teret držite opruženih ruku ispred sebe, dok prilikom čučnja teret držite na ramenima. Većina muškaraca ima običaj da se podigne na prste kada ih teret povuče napred, a upravo tada dešavaju se povrede leđa. Održavajući težište tela na petama i ne odižući pete svaki put kada radite mrtvo dizanje, smanjićete rizik od povrede.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike