Studentski dani

Kolekcija uspomena iz studentskih dana često je i kolekcija sumanutih mesta na kojima je došlo do seksa. Ponekad je to bila stvar domišljatosti, a ponekad pritisak okolnosti. Sećate li se vremena kada ste bili „kralj Košutnjaka“? To je onaj period kada su vam roditelji bili stalno kod kuće (preko svake mere prisutni) i kada vam je seksualni život zavisio od toga da li ćete imati kola na raspolaganju. Svi imamo manje-više ista sećanja na taj period, bez obzira na to koja epoha je u pitanju. Proverite s svojim muškim roditeljem – i on je imao sličnu ili istu situaciju sa svojim ocem.
Sećanja na to „početničko vreme“ mogu da budu prikazana na razne načine. Pisci ih veličaju i poetizuju, sociolozi i seksolozi se utrkuju u analizama, reditelji snimaju filmove. Suština je ipak u jednom. U tom dobu uzavrelih hormona svi muškarci imaju jednu zajedničku karakteristiku – hoćemo sve i hoćemo odmah. To je nezvanična parola tog perioda života. I nije bitno ako smo ponekad delovali raspušteno (kao primitivna horda), tu svoju razuzdanost percipiramo kao iskazivanje nesputanosti i slobode. Ona to i jeste, osim u slučaju večitih buntovnika – poslednji trenutak apsolutne oslobođenosti, kada nam je najveća briga bila kako ćemo se snaći u narednom ispitnom roku. Nema drugih obaveza, nema drugih očekivanja. Suočavanje s autoritetima, onim daleko ozbiljnijim, na scenu će stupiti kasnije.
Sećanje na te dane je i sećanje na to kada je kao nikada pre i posle toga bio prisutan osećaj istinskog posedovanja sveta. Na vreme kada je bio važan sadržaj, kada se o stilu razmišljalo kasnije, u godinama koje dolaze. Na vreme kada je lepota „forme“ bila u njenom potpunom odsustvu. Na vreme kada se nije imao nikakav plan, kada su se pijanstva podnosila lako i fantastično uz puno nekog ludačkog smeha, kada se život prihvatao i živeo kao žurka koja neprestano traje.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike