U trendu

Sve se može kad se hoće? (2)

Već smo spomenuli da postoje tri osnovne vrste purgativa (sredstava za čišćenje creva). Pa, krenimo redom.

Prva od njih su sredstva koja izazivaju hemijski nadražaj sluzokože creva i dovode do nasilne peristaltike. To su preparati biljnog porekla: kora pasjakovine, ricinusovo ulje i drugi, ali i određena sintetička jedinjenja: fenolftalein, izafenin, bisakodil, purgen. Sva ova sredstva teraju „otromboljena“ creva na rad. S obzirom na to da je njihovo dejstvo nasilno, izazivati ga neprestano i sistematski, svakako, razume se, nije dobro, pošto se ono može uporediti sa delovanjem biča na već iscrpljenog konja. To naročito važi ako je u ishrani celuloza slabo zastupljena. Osim toga, moguća su i sporedna, neželjena dejstva ovih preparata: grčevi crevnog trakta, snažni i veoma neprijatni bolovi u trbuhu, lažni nagon za pražnjenjem… Ricinusovo ulje veoma dobro čisti celokupni crevni trakt, te se stoga primenjuje pre bilo kakvog njegovog detaljnijeg ispitivanja (rektoskopija, kolonoskopija, irigoskopija), kao i uoči operacije. Sa druge strane, ovo sredstvo ne bi trebalo da upotrebljavaju trudne žene, budući da ono izaziva grč (skraćenje) mišića materice i može biti uzrok spontanog pobačaja.

U preparate koji izazivaju povećanje zapremine i rastvaranje stolice, dovodeći do njene ubrzane „evakuacije“, ubrajaju se mnogobrojne mineralne soli: natrijum-sulfat, magnezijum-sulfat, karlovarska so, supstrat morske salate, laminarid, forlaks i sl. Dejstvo ovih purgativnih soli primerenije je fiziologiji ljudskog gastrointestinalnog trakta u slučaju hroničnog zatvora. Ipak, i pri njihovoj dužoj upotrebi (u pitanju su meseci) može doći do preteranog gubitika elektrolita (soli kalijuma, natrijuma i dr.) zajedno sa stolicom, što se kod starijih ljudi sa srčanom deficijencijom može pretvoriti u ozbiljan problem. Najsavremeniji preparati iz ove grupe nemaju ovaj nedostatak. Čak ni posle tri meseca, njihova upotreba ne stvara neželjena dejstva.

Treću grupu čine sredstva koja doprinose omekšavanju fecesa i olakšavanju njegovog prolaska kroz crevni trakt. Ovde spadaju vazelin i bademovo ulje. Shodno tome, i uvođenje bilo koje druge vrste biljnog ulja u većoj količini u jelovnik (suncokretovog, kukuruznog, sojinog, maslinovog) takođe može biti korisno u borbi sa zatvorom.

Ukoliko se zatvor javio posle operacije, preporučuje se vazelin. On se ni u najmanjoj meri ne apsorbuje od strane gastrointestinalnog trakta, nesmetano prolazeći kroz sve njegove delove, „podmazujući“ zidove creva i na taj način potpomažući brže izbacivanje fecesa.

Prema jačini dejstva, svi purgativi mogu se podeliti na tri grupe:

1. Oni koji izazivaju stolicu na način blizak prirodnom i u obimu bliskom normalnom (npr. vazelin).

2. Oni koji izazivaju stolicu kašaste, žitke ili tečne konzistencije (preparati biljnog porekla).

3. Invazivni purgativi, koji izazivaju burnu peristaltiku i obilnu tečnu stolicu (ricinusovo ulje, mineralne soli).

Naravno, ovu klasifikaciju treba shvatiti sasvim uslovno, s obzirom na to da snaga dejstva svakog purgativa zavisi, jasno, i od njegove doze, ali i od individualnih sklonosti organizma.

E, ako ste mislili da ćemo se ovde zaustaviti, niste pogodili. Ukoliko više od 2-3 dana nema stolicu, a dijeta i purgativi ne pomažu, može se primeniti klistiranje. Kako bi se izbegla traumatizacija sluzokože creva, poželjno je u vodu kojom će se creva klistirati dodati 2-3 supene kašike biljnog ulja. Nije neophodno da voda za klistir bude prokuvana, već se može primeniti i obična voda iz vodovoda. Njena temperatura trebalo bi da bude u intervalu od sobne do telesne (odnosno, od 20 do 37 stepeni celzijusa). Zapremina klistira trebalo bi pak da iznosi od 0,5 do 1 litra. I – to je to… Uživajte 🙂 !

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike