najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Trikovi koji pale

Postoje sitnice koje svojom jednostavnošću mogu da vam pomognu da zaobiđete prepreke koje bi mogle da vam se jave na poslu u toku jednog radnog dana. Znate i sami – pozovite kolege na klopu. Odlazak na piće jednom nedeljno i ručak da se proslavi manji poslovni uspeh mogu da izgrade osećaj zajedništva. Ako su svi prisutni i ako sve teče kako je predviđeno, ojačaće ideja da su svi u istom timu i da nema razloga za neprijateljstvo. Da li ćete račun platiti vi, pa naredni put neko od vaših kolega, ili ćete sumu podeliti na „ravne časti“, stvar je dogovora koji će se lako napraviti posle ukusnog zalogaja.

Jedna od stvari koje uvek mogu da donesu korist jeste sposobnost da se u pravo vreme i na pravom mestu napravi kompromis. Iako bi vam šef rado obezbedio povišicu, možda to neće moći da izvede u ovom trenutku. Vaš rezervni plan u tom slučaju mora da postoji. A on bi otprilike trebalo da glasi: pregovarajte o svemu onome što nema materijalnu cenu – dodatni dani odmora, unapređenje i jedan poslovni dan nedeljno kod kuće (što su sve odluke koje vaš šef može da donese sam, bez dogovaranja s ostatkom nadređenih). Zna se da svaki šef ceni timskog igrača, ali nemojte da se nudite da pomognete svakome i u svakoj situaciji, kao što je, recimo, kopiranje gomile dokumenata. Ponudite se da obavite manje fizički zahtevne poslove. Na taj način koristite priliku da pokažete svoje sposobnosti i uradite nešto važno za firmu u kojoj ste zaposleni.

Ne treba da budete neki velik poslovni ekspert da biste shvatili koliko male stvari ponekad mogu da ostave ogroman pozitivan utisak. Na kraju, ne treba da budete ni previše stidljivi. Oslobodite svoj ego i hvalite svoj rad. U ovom civilizacijskom trenutku važno je da naglasite svoje dobre strane. Treba hrabro da nastupite i istaknete svoje sposobnosti, a da ipak ne ostavite negativan utisak na šefa i na klijente.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike