U prvim borbenim redovima

Foto: Unsplash/Pixabay.com

Ma koliko da je stresna situacija u kojoj ste se našli, kada se obraćate široj publici, u razgovorima sa šefom ili pri predstavljanju prezentacije na kojoj ste radili danima, morate delovati prirodno ili bar što je prirodnije moguće. Napetost, strah i trema vide se na vašem licu, odražavaju u nervoznim i brzim pokretima i redovno ostavljaju loš utisak.

Šefovi mogu pomisliti da niste sposoban radnik, podređeni da nemate autoritet, a poslovni partneri neće steći poverenje u vas. Da biste u tome uspeli, vežbajte pokrete ruku i pomeranje usana pred ogledalom pre javnog nastupa. E, sad, koliko god sve oko vas ličilo na vatreni okršaj, održite ravnotežu između unutrašnjih nedoumica i zadatka koji vam je postavljen.

Iznenadne situacije ubrzavaju misli, podižu adrenalin i u trenutku vam se može učiniti da se ceo svet brže okreće. Pre nego što reagujete, razmislite šta nije u redu i kako možete da rešite svoj problem. Napravite spisak obaveza i sortirajte ih po prioritetu. Ispunjavajte ih jednu po jednu, ne žurite i trudite se da pronađete najbolje rešenje po vas i naprihvatljivije u postavljenom kontekstu.

Vaš radni prostor treba da vas motiviše, a ne da vas uspava. Sklonite s radnog stola sve što vam skreće pažnju. Slike, postere i slično postavite van direktnog fokusa, kako vam ne bi skretale pažnju. Dozvoljeno je da imate fotografije porodice, a sve ostalo treba da vas asocira samo na posao.

O vama najviše treba da govore rad i dobri rezultati, koji su neosporan dokaz znanja i veštine. Dodatne poene kod šefa možete dobiti ako pokažete da imate zajednička interesovanja. Bilo da se radi o muzici, sportu ili obrazovanju, svaka sličnost sa šefom vodi vas korak dalje. Da vas zbog toga kolege ne bi popreko gledale, trudite se da promišljenim balansiranjem odmerite šta treba, a šta ne treba reći.

Ostavite komentar