najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Uspeh ne pada s neba

Umesto da sedite i maštate o tome kako bi bilo sjajno kada bi vam se dogodilo “ovo” ili “ono”, bilo bi bolje da se suštinski potrudite da se te stvari zaista i dogode. I bez obzira na to koliko su vaše želje realne, one se mogu ostvariti – ali samo ukoliko uložite maksimalan trud da tako i bude. Moguće je da imate svu podršku ovoga sveta, kao i sve potrebno znanje, ali ako samo sedite skrštenih ruku čekajući da se neke stvari same od sebe dogode – prevarili ste se. Umesto da maštate, pretvorite maštu u stvarnost.

Budite iskreni prema sebi, obećajte sebi da ćete raditi, ali ne zato da biste to obećanje prekršili. Ne bi trebalo da svoj život prepustite sudbini (koja je, kao što mudraci kažu, izgovor za budale), niti onima koji znaju više od vas, pa čak ni onima koji se ponašaju kao da imaju više iskustva. Računati na faktor sreće nije baš pametno rešenje. Nije nemoguće da vas sreća s vremena na vreme zadesi, ali u suštini je potrebno baš dugo čekati da bi sreća obavila posao umesto vas. Nekima je čitav život prošao u čekanju sedmice na lotou… Čak i ako je dobiju, pitanje je šta će im sav taj dobitak kada se život priveo kraju. Jasno je da bi svako od nas voleo da ima što manje stvari o kojima treba brinuti, ali kada se pogleda istini u oči, jasno je da postoji samo jedna stvar o kojoj niko neće da se brine ako se mi već ne brinemo. To smo mi sami.
Ako volite sebe, onda je jedino ispravno i da budete izuzetno kritični sami prema sebi. To je nešto što ne može svako da izdrži, nešto što se često svesno izbegava. Međutim, konstruktivna kritika je uvek dobrodošla. Dobrodošla je čak i ona zlonamerna, jer onda vidite koliko vaš učinak, ma koliko dobar bio, ume da iritira one koji su vam konkurenti. Ipak, ključna stvar je kritikovati i na taj način nadzirati samoga sebe. Dobro je prekorevati sebe zbog pojedinih mana (naročito lenjosti), čak i ako vam takav način razmišljanja ne ide uvek u prilog.

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    Opet ja ili kako se ono kaže: pazite šta želite sebi, može i da vam se ostvari. To, u neku ruku, znači voditi računa o sebi i svom zabranu u kojem ste vi i vaši po ko zna kom osnovu i koliki je taj zabran i koliko se nekad suzi i ograniči samo na vaše misli, ono što vam proleti nekad kroz glavu ili čak planove koje “tajno” i od sebe kujete.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike