najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zaslužena nagrada

Ako želite da stimulišete dete, poželjno je da ga s vremena na vreme, u zavisnosti od njegovog ponašanja, nagradite. Roditelji u većini slučajeva to ne rade na pravi način. Neki u tome preteruju, dok se drugi postavljaju previše strogo. Za razliku od simbolične pohvale, nagrada uvek treba da bude konkretna. O pravoj nagradi se govori kada se ima na umu neka ugodnost ili baš nešto materijalno. Bitno je da izaberete ono što je detetu važno i što ono voli. Materijalna nagrada je nešto opipljivo. Dete se nagrađuje materijalnom nagradom za ponašanje ili skup ponašanja koja su dovela do konačnog rezultata.
Materijalna nagrada treba da usledi i za određeno ponašanje koje ukazuje na veliki napredak deteta. Roditelji često ne prave razliku kada biraju nagradu. Ne shvataju da to ne mora uvek da bude poklon iz prodavnice igračaka. Ponekad je poželjno da se učini nešto što dete želi. To može biti gledanje crtaća ili filma, izlet po njegovom izboru, gledanje predstave u cirkusu, veći džeparac… Veoma je važno da se prepozna trenutak kada treba nagraditi dete. A to se uglavnom čini ako želite da dete bude podstaknuto na neko novo ponašanje. Možete to da upotrebite i ako želite da dete sprečite u nečemu. A ukoliko želite da vaše obećanje utiče na detetovo ponašanje, veoma je važno i da ga održite.
U suprotnom, dete vam sledećeg puta neće verovati i ostaćete bez jednog od važnijih vaspitnih pristupa. Ako roditelji iznevere obećanje, to je veoma traumatičan doživljaj za dete i narušava njegov odnos prema roditeljima. Ipak, pre svega treba imati na umu da dete ne treba zasipati nagradama za svaku sitnicu. Ako su prečeste ili ako ih dete dobija tek tako, nastaće "inflacija nagrada", te nagrađivanje neće imati tako veliki učinak – pošto dete ne mora da se mnogo trudi da bi bilo nagrađeno.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike