U trendu

Zavisnost i opsesije

Šta je zajedničko igrama na sreću, kupovini, seksu, Internetu, sportu i radu? Na prvi pogled ništa, ali ako malo bolje pogledate, u svakom slučaju reč je o aktivnostima koje pojedinim osobama do te mere pričinjavaju zadovoljstvo da se postepeno pretvaraju u jedini i pravi smisao njihovog života. Sve ostalo pada u drugi plan, postaje manje potrebno i manje važno. Da, sve te aktivnosti mogu stvoriti zavisnost nalik onoj koja se stiče konsumiranjem heroina, kokaina, alkohola ili nikotina. Dakle, govorimo o bolesti zavisnosti, koju nije nimalo lako pobediti.
Ipak, postoji znatna razlika između klasičnih bolesti zavisnosti (od različitih hemijskih supstanci) i zavisnosti od pomenutih vidova opsesivnog ponašanja. Hemijske supstance su veštački "ključevi" koji otvaraju prave "brave" (receptore u vašem mozgu) i stimulišu osećanje zadovoljstva, kao što neke vrste ponašanja ili opsesivnih misli, iako nemaju toksično dejstvo, takođe stimulišu osećanje velikog zadovoljstva. Problem nastaje kada se probudi i mehanizam žudnje i nekontrolisane želje. Naime, osnovna osobina svake bolesti zavisnosti je gubitak kontrole, tj. nemogućnost opstanka bez zadovoljenja te žudnje, bilo da se radi o hemijskoj supstanci, igri na sreću ili seksu.
Budući da se bolest zavisnosti može ispoljiti na mnogo načina, na listi različitih vrsta zavisnosti ili opsesija svoje mesto, pored zavisnosti od štetnih halucinogenih supstanci zauzimaju i osećanja, opsesivne misli i ponašanje kao što su nagon za radom, igrom, jelom, mržnjom, ljubomorom ili seksom. Drugim rečima, gotovo da nema stanja ili osećanja koje danas ne može izazvati adikciju. Zbog toga se treba pre svega posvetiti negovanju umerenosti, koja će učiniti da u određenom trenutku budete dovoljno svoji, da skupite snagu i kažete "ne".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.