U trendu

Ženska istorija (1)

Ima li tačnije izreke za nas muškarce od one stare rimske „Upoznaj neprijatelja da bi ga pobedio“ kada se radi o ženama? Ali, ko da pronikne u dubine ženske duše kad uglavnom razmišljamo o delovima ženskog tela?

Ženski mozak je nešto što nas zbunjuje. O tome bi se tomovi knjiga mogli napisati. Kod nas stvari stoje malo drugačije; naša istorija bi verovatno imala daleko manji broj strana, a poglavlja bi verovatno nosila imena: grudi (1), grudi (2), zadnjica, grudi i opet grudi. Da ne bude zabune, i ženama upravljaju hormoni, jednako kao i nama muškarcima, ali pored toga što su gorivo za turbinu ženskog ponašanja, ženski mozak je od rođenja drugačiji od muškog. Kada u pubertetu ženski hormoni podivljaju, njih već čeka pripremljen sastav ženstvenosti, koji je samo čekao hormonsko gorivo.
Prisetite se toga da su već u detinjstvu neke devojčice zapravo žene. One traže poglede, gledaju u oči. Dečaci istražuju svoju okolinu: svetla, pokrete, boje i najmanje gledaju u oči. Devojčice neće posegnuti za predmetom ako im je rečeno da ga ne treba dirati. A dečaci? Posegnuće za predmetom čak i onda kada roditelji glasno viču da to ne sme da se radi. Stoga ne čudi što se u tom ranom periodu ne druže s nama nego s drugim devojčicama, koje ih bolje razumeju. Primer: one se smenjuju u igri (npr. na ljuljašci), dok mi igru prepuštamo drugome tek ako baš moramo. Ako se devojčica povredi i počne da plače, to je prilika za učvršćivanje socijalnih veza između nje i njenih drugarica. One je teše i prekidaju igru zbog toga. A mi? Ako nam se prijatelj povredi igrajući fudbal, izbacimo ga na klupu da nam ne smeta i još ga počastimo nekim prigodnim komentarom (u pristojnijoj varijanti – „nesposobnjakoviću“). Molim lepo.
U tim najranijim danima već se vidi ključna razlika u poimanju društva između nas i njih. One se postavljaju jedna pored druge, mi se pozicioniramo jedan iznad drugog. Koliko je dečaka želelo da otkrije Severni pol? Sigurno dosta njih. A koliko devojčica? Pitajte ih – ne zanima ih, to je nepotrebno, opasno, hladno. I daleko od prijateljica.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike