U trendu

Žvaćite polako

Jasno je da brzina kojom unosite hranu u svoj organizam diktira brzinu i dobro stanje vašeg metabolizma. Nemojte raditi protiv sebe, podstičite svoj metabolizam da se razvija u zdravom pravcu. Ujutru pre doručka popijte čašu mlake vode (eventualno s malo limunovog soka), jer će ta količina tečnosti pomoći vašem crevnom sistemu da izbaci toksine iz organizma i da se pripremi za unošenje novih hranljivih materija. Treba znati da u toku obroka valja izbegavati zalivanje hrane raznim tečnostima kao što su voda, sok ili neki alkohol. Najbolje je ako pola časa pre jela i pola časa pošto završite s obrokom ne unosite nikakvu tečnost u svoj organizam.

Svaki zalogaj žvaćite polako i temeljno – to je prvi korak ka dobrom varenju i optimalnom korišćenju hranljivih materija. Telo jednostavno ne može da koristi hranu kada je pod stresom ili kada je napeto. Takođe, najbolje je da unosite u organizam mlaku hranu – nije dobro ako je jelo previše toplo, a teško da ćete uživati u hrani i ako je sasvim hladna. Servirajte svoj obrok lepo, jer je za proces varenja dobro da vam se otvori apetit. Vodite računa da vam jelo bude raznovrsno pošto široki spektar namirnica pomaže da izbegnete alergije i snabdeva organizam važnim materijama.

Uživajte u kupovini svežih namirnica i uvek pažljivo odaberite sve što vam se dopada. Jedite puno svežeg voća i povrća jer je ono bitno za apsorbovanje svih hranljivih namirnica. Imajte na umu da je doručak obavezan da bi funkcije želuca i varenja ostale stabilne. Pored toga, doručkom svom organizmu dajete energiju za ostatak dana. Voće i ovsene pahuljice mogu da budu dobar početak dana.

Ne idite u krevet punog želuca – to škodi srcu, jetri i libidu. Večerajte najmanje tri časa pre nego što pođete na spavanje. Tako ćete ujutru biti gladni i orni da započnete nov dan zdravom hranom.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike